Ukrajina i Srbija sve bliže

13:17 24. 08. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil ocenio je danas da je u Atini održan uspešan sastanak predsednika Srbije i Ukrajine, Aleksandra Vučića i Volodirmira Zelenskog, što govori da su Ukrajina i Srbija sve bliže i zajedno slave zajedničko nasleđe i budućnost.

Hil je novinarima, na obeležavanju Dana nezavisnosti Ukrajine u Pionirskom parku, rekao kako ne zna da li je na manifestaciji uz pojedine ambasadore bio i neko iz vlasti Srbije, ali da najnoviji događaji govore o situaciji u kojoj su Kijev i Beograd sve bliži.

Zadovoljan sam tim sastankom, kao i činjenicom da je premijerka Ana Brnabić učestvovala na na Krimskom forumu, dodao je Hil, dok je šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre podsetio na zajedničko saopštenje posle sastanka u Atini u kojoj su stavovi Srbije "dobro artikulisani".

Žiofre je istakao da će Srbija nastaviti da podržava slanje humanitarne pomoći Ukrajini, dodajući da će se nastaviti saradnja Srbije, Ukrajine i ostalih na Zapadnom Balkanu kako bi se zajedno integrisali u unutrašnje tržište EU i kretale ka budućem članstvu.

Potrebna nam je ujedinjena Evropa u ovim teškim okolnostima, rekao je on.

Ambasada Ukrajine organizovala je skup u Pionirskom parku povodom 32. godine od proglašenja nezavisnosti, a potom i marš do Trga Republike. (kraj) vip/ivt/dj

Share: