Vašington strateški partner

10:28 07. 09. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Ambasador Sjednjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil poručio je danas da odnosi Srbije i SAD ne treba da zavise od toga šta misli neka treća zemlja, a ambasador Srbije u SAD Marko Đurić dodao da Beograd u Vašingtonu traži ključnog strateškog partnera za budući razvoj.

Đurić je, na konferenciji “Dani Amerike” u Skupštini Srbije, naveo da predstavlja Srbiju u Americi u periodu koji je bio obeležen nizom kriza bez presedana, od pandemije do rata u Ukrajini.

U situaciji globalnih geopolitičkih turbulencija, Srbija pokazuje izdržljvost koja je neočeikvana za nas koji smo posmatrači ili učesnici, smatra Đurić.

Uprkos teškim okolnostima uspeli smo da budemo zemlja koja je među prvima kada je reč o ekonomskom razvoju, privlačenju stranih direktnih investicija, zemlja koja je nastavila da razvija infrastrukturu, rekao je Đurić.

On je govorio o aktivnostima srpsko-američkog poslovnog saveta, kao i radu srpskog kokusa u Kongresu.

Đurić je u pogledu investicija naglasio da treba govoriti o kvalitetu američkih ulaganja, posebno u IT i softverversku industriju.

Hil je naglasio je da je u Beogradu skorogodinu i po, a da je u početku imao osećaj da su odnosi opterećeni prošlošću.

Imao sam osećaj da možemo više da učinimo, da popravimo takvu situaciju i unapredimo odnose, rekao je Hil.

Imamo mnogo sličnosti, jer Srbi, kao i Amerikanci, ne vole da im se govori šta da rade, istakao je on.

Hil je ocenio da je bio veoma zadovoljan atinskim sastankom predsednika Srbije i Ukrajine, Aleksandra Vučića i Volodimira Zelenskog.

Naši odnosi treba da se baziraju na starteškoj saradnji, da razvijamo strateški dijalog, jer odnosi ne mogu da budu formirani na osnovu onoga šta se događa ili šta misli neka treća zemlja, naveo je on.

Pored Ukrajine i dnevnih pitanjima kojima se bavi, dodao je Hil, Srbija treba da radi kako bi ostvarila svoje aspiracije i pridružila se Evropskoj uniji.

Srbija je domaćin EKSPO 2027, to je globalno priznanje zemlji, smatra Hil, ističući da je to i rezultat saradnje koju se Srbija razvila sa zemljama sveta.

Hil se kratko osvrnuo i na košarku i takmičenje reprezentacija Srbije i SAD na Svetskom prvenstvu, ali je dodao da šale za sada treba ostaviti po strani.

Velika mi je čast i zadovoljan sam što govorim pred komandantom Nacionalne garde Ohaja Džonom Harisom, sa kojom vojska Srbije ima odličnu saradnju, zaključio je Hil. (kraj) vip/ivt/dj

Share: