Krv nas u nevolji povezuje

15:01 08. 09. 2023. FoNet | Sofija Vukajlović

BEOGRAD - Krv nema naciju, veru, ne poznaje granice i ona nas sve u nevolji povezuje, rečeno je danas na konferenciji za novinare koju su organizovali ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Crveni krst Srbija, povodom akcije dobrovoljnog davanja krvi koja je organizovana u čast nevinih žrtava terorističkog napada u Njujorku 11. septembra 2001. godine.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da septembarske akcije davanja krvi za njega imaju veliko simbolično značenje i sećanje na žrtve terorističkog napada.

"Ubrizgavanje dodatne energije dobio sam kad sam saznao da je komandant Nacionalne garde Ohaja general Džon Haris učestvovo u akciji dobrovoljnog davanja krvi", rekao je Hil.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da je ova akcija dokaz da se Srbija i SAD zajednički bore protiv terorizma i da je izuzetno zahvalan što je ambasada SAD na human način odlučila da obeleži godišnjicu napada.

"Za razliku od onih koji su pre 22 godine uništili živote, ova akcija ima cilj da spasava ljude", rekao je Đerlek ukazavši da na dnevnom nivou u Srbiji nedostaju sve krvne grupe i da je jako važno da se građani odazovu na sve pozive za dobrovoljno davanje krvi.

Generalni sekretar Crvenog krsta Srbija Ljubomir Miladinović je rekao da se današnjom akcijom šalje poruka solidarnosti iz poštovanja prema nevinim žrtvama stradalim u terorističkom napadu na Kule bliznakinje u Njujorku.

Prema njegovim rečima, ova kao i sve druge akcije imaju za cilj da pomognu sistemu zdravstvene zaštite da obezbede krv pacijenima kojima je najpotrebnija.

Miladinović je dodao da se danas obeležava 100 godina od kada je prva košarkaška lopta posredstvom Crvenog krsta došla u Srbiju i da taj jubilej govori o istorijskom tragu koji je ta organizacija ostavila, a Hil je napomenuo da košarka dodatno povezuje dve zemlje jer dosta igrača iz Srbije igra u NBA ligi i da je danas navijao za košarkašku reprezentaciju Srbije u polufinalnoj utakmici Svetskog prvenstva.

Akciju dobrovoljnog davanja krvi u Crvenom krstu Srbije danas je otvorio i prvi dao krv general Džon Haris. (kraj) vbr/sv/dj

Share: