Podrška Japana za RHE Bistrica

12:50 19. 09. 2023. FoNet | Velimir Ilić

TOKIO - Pred Srbijom je ciklus velikih investicija u oblasti energetike, gde su u narednih desetak godina potrebna ulaganja od 15 milijardi evra, kako bismo obezbedili veću energetsku nezavisnost, sigurnost snabdevanja i smanjili štetni uticaj energetskog sektora na životnu sredinu, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ona je u Tokiju, u razgovoru sa višim izvršnim potpredsednikom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) Đunićijem Jamadom razgovarala o produbljivanju saradnje sa tom institucijom i novim projektima u oblasti energetike, pre svega podršci za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Bistrica, saopštilo je dans Ministarstvo.

Japanska agencija je već iskazala zainteresovanost za projekat izgradnje RHE Bistrica, koji je jedan od prioritetnih projekata u Polaznim osnova plana razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti za period do 2028. godine sa projekcijama do 2030. godine, koji je Vlada Srbije usvojila u junu. (kraj) vip/dj

Share: