Lajčak je nepristrasan

09:10 22. 09. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

NJUJORK - Izaslanik Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je Radiju Slobodna Evropa da "ne nalazi nikakve dokaze pristrasnosti" kod specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka, "ili dokaze o dosluhu u radu kako bi se davala prednost interesima Srbije u ovome".

Eskobar je rekao da je "pomalo zabrinut" porukama iz Prištine, u kojima se kritikuje Lajčak.

On je istakao da SAD očekuju da obe strane "pojačaju svoju posvećenost, a za Kosovo da pokaže više pragmatizma i realizma u svom pristupu EU".

Trenutno nema alternative za dijalog. Tako da je važna stvar za obe strane da nastave da se drže dijaloga. Siguran sam da ste videli izjavu (visokog predstavnika EU Đosepa) Borelja. Mi zaista pozivamo kosovsku stranu da bude konstruktivnija. I moram da kažem da sam pomalo uznemiren zbog poruka koje dolaze iz Prištine, naglasio je Eskobar.

Radio sa specijalnim predstavnikom EU. Ne nalazim nikakve dokaze pristrasnosti. Ne nalazim nikakve dokaze o dosluhu u radu kako bi se davala prednost interesima Srbije u ovome, ponovio je američki zvaničnik.

Ono što mi pokušavamo da uradimo, što EU pokušava da uradi, jeste da stvorimo uslove za normalizaciju i harmonizaciju za integraciju u EU u isto vreme, rekao je Eskobar i dodao da je odgovor da obe strane pojačaju svoju posvećenost, a za Kosovo da pokaže više pragmatizma i realizma u svom pristupu EU.

Posledice sa kojima se suočava Kosovo jesu da ako odbiju da sarađuju EU, EU se neće angažovati na dodatnoj pomoći i dodatnim merama za integraciju, rekao je Eskobar i ocenio da mere imaju uticaja na Kosovo i na kosovsku ekonomiju.

Nadam se da ćemo barem bilateralno, Sjedinjene Države moći da radimo sa Kosovom na pronalaženju načina da se te mere uklone u 2024. godini, predočio je on.

Prema rečima Eskobara, mere su na neodređeno vreme dokle god se ne krene ka napretku u implementaciji Ohridskog sporazuma i plana za deeskalaciju.

Eskobar je ponovio da je više puta rečeno da Zajednica opština sa srpskom većinom ne bi trebalo da stvori probleme unutar Kosova, u njegovom funkcionisanju.

Treba da bude u skladu sa njihovom zakonskom legislativom, treba da bude u skladu sa Ustavom.
Tako da u okviru toga i dalje mislim da postoji ogroman kapacitet kako bi se dozvolilo Srbima da upravljaju svojim opštinskim službama na način koji najbolje odgovara njihovim građanima, a da ne postanu Republika Srpska, rekao je Eskobar.

On je poručio i da je razočaran što se i dalje postavlja to pitanje - da bi ZSO bila Republika Srpska.

Neće to biti. Zaista se radi o tome da opštinske vlasti rade ono što opštine već rade na srpskom jeziku, zaključio je Eskobar. (kraj) vip/ivt/dj

Share: