Opasnost od nečinjenja

08:51 28. 09. 2023. FoNet | Vera Barišić

VAŠINGTON - Američka demokratska senatorka iz Nju Hempšira Džin Šahin osudila je prošlonedeljni napad na Kosovsku policiju u kojem je ubijen jedan njen pripadnik i istakla da je potrebno da se Beograd i Priština što pre vrate dijalogu o normalizaciji odnosa kako bi se izašlo iz ćorsokaka i sprečila dalja eskalacija nasilja.

"Najoštrije osuđujem napad na Kosovsku policiju do kojeg je došlo prošlog vikenda. Saosećam se sa porodicom Afrima Bunjakua, policijskog narednika koji je izgubio život u bezumnom činu nasilja, kada su povređena i još trojica policajaca", navodi se u pisanom odgovoru Džin Šahin dostavljenim Glasu Amerike.

Ona je istakla da odgovorni za taj brutalni napad treba da budu izvedeni pred lice pravde, ukazavši da je ova situacija još jasnije ukazala na ćorsokak između Kosova i Srbije.

Navodeći da pozdravlja poteze preduzete ranije ove godine, kada su Srbija i Kosovo pristali na plan koji bi pomogao da se osigura mir u regionu i ojačaju perspektive za članstvo u Evropskoj uniji, ona je rekla da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti i dalje odbijaju da pokažu spremnost da traže trajno rešenje.

"Tragedija koja se desila u nedelju ukazuje na realnu opasnost od nečinjenja. Ne smemo da dozvolimo da još nevinih života plati cenu političke paralize. Pozivam obojicu lidera da rade zajedno sa SAD i EU na tome da prioritet budu diplomatski napori kako bi se izbeglo dalje nasilje i akteri se odmah vratili dijalogu o napretku normalizacije pod pokroviteljstvom EU", rekla je Šahin. (kraj) vbr/dj

Share: