Nemačka kupuje Strelu 3

22:44 28. 09. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nemačka je dogovorila kupovinu odbrambenog raketnog sistema Strela 3 (Arrow 3) od Izraela. Ministri odbrane Boris Pistorijus (Pistorius) i Joav Galant potpisali su u četvrtak u Berlinu odgovarajuć́u deklaraciju o namerama.

"Ovo je, bez preterivanja, istorijski dan za naše dve nacije", rekao je nemački ministar Pistorijus posle potpisivanja. Ruska agresija na Ukrajinu je pokazala, dodao je, koliko je važna protivvazdušna odbrana. "PVO je neophodna, a posebno za nas usred Evrope."

Sistem treba da, za oko dve godine, Nemačkoj i njenim susedima pruži bolju zaštitu od mogućih raketnih napada. Kupovina od Izraela takođe donosi "nove dimenzije našoj posebnoj bilateralnoj saradnji", rekao je Pistorijus.

Navođene rakete mogu da se koriste za uništavanje neprijateljskih raketa velikog dometa na visini od preko 100 kilometara iznad Zemljine atmosfere, direktnim pogotkom. 

Cena sistema, prema informacijama iz Izraela, iznosi skoro četiri milijarde evra. Aranžman sa Nemačkom je najveći posao u istoriji namenske industrije Izraela.

Izraelski ministar odbrane Galant rekao je da su obe zemlje "danas ušle u istoriju sa dva jednostavna potpisa". Nemačka je snažno podržala bezbednost Izraela, "danas smo ponosni što činimo isto za Nemačku, našeg strateškog partnera".

Skoro 80 ​​godina posle Holokausta, "ovo je dirljiv trenutak za svakog Jevrejina". I za ministra lično koji je i sam sin i unuk preživelih. Sadašnji odnosi Izraela sa Nemačkom pokazuju "da nacije mogu da promene svoj put" i da je Nemačka danas druga Nemačka.

SAD su prošlog meseca dale Izraelu dozvolu da proda odbrambeni sistem. Strela 3 je zajednički projekat SAD i Izraela. (kraj) dep/mk

Share: