Manji broj vojnika u Kopnenoj zoni

20:37 02. 10. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras za CNN da je u zoni administrativne linije sa Kosovom 4.400 vojnika, kao i da je Srbija poslednja kojoj je bio potreban ovakav oružani incident na severu Kosova imajući u vidu da su je evropski posrednici u dijalogu označavali kao konstruktivnog partnera.

Vučić je, u razgovoru sa Kristijan Amanpur, naglasio da je Srbija uvek cenila izveštaje koji su dolazili od partnera iz Vašingtona i Bele kuće, ali da mora konstatovati da neki nisu u potpunsoti tačni kada je reč o broju vojnika.

Prema njegovim rečima, pre godinu danu bilo je 14.000 vojnika uz administrativnu liniju, pre nekoliko dana manje od 8.400, a danas je to broj od 4.400 vojnika, što je regularan broj.

Uvek čujemo i poslušamo kada naši parteri traže da deeskaliramo situaciju. Nema razloga za brigu i mi nismo imali nikakve sukobe sa NATO, podsetio je Vučić, naglsivši da se zalaže za veće prisustvo Kfora, posebno na severu Kosova, jer je to način da se zaštiti srpsko stanovništvo. (kraj) vip/ivt/bdr

Share: