Stigli britanski vojnici

20:51 06. 10. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

PRIŠTINA - Prvi kontingent od 200 britanskih vojnika stigao je danas na Kosovo da pojača mirovnu misiju NATO snaga, a njihovo raspoređivanje je zahtevao komandant NATO saveza za Evropu nakon incidenta od 24. septembra i povećanja tenzija u regionu.

Vojnici iz 1. bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa pridružuju se britanskom kontingentu od više od 400 vojnika koji se već nalazi na Kosovu. Taj kontingent je ostao na Kosovu da podrži stabilnost. Mirovne snage će uključivati ne samo trupe, već i stotine vozila koja stižu pomorskim putem, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Velike Britanije, prenosi Kosovo onlajn.

Pod komandom NATO nove snage će biti na raspolaganju za izvođenje operacija u skladu sa mandatom Kfora za održavanje bezbednog i sigurnog okruženja i obezbeđivanje slobode kretanja za sve ljude na Kosovu.

Ministar odbrane Velike Britanije Grant Šaps je rekao da je roku od nekoliko dana Ujedinjeno Kraljevstvo odgovorilo na poziv NATO za pojačanje i rasporedilo 200 dodatnih vojnika za Kfor, što pokazuje agilnost Oružanih snaga Velike Britanije.

U saopštenju se dodaje da Ujedinjeno Kraljevstvo blisko sarađuje sa međunarodnim partnerima kako bi podstakli Kosovo i Srbiju da deeskaliraju tenzije i vrate se dijalogu. (kraj) is/ mk

Share: