Uspon desničara

21:33 21. 10. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Kancelar Olaf Šolc (Scholz) je priznao da ga zabrinjava snažan uspon desničarske Alternative za Nemačku (AfD) na nedeljim pokrajinskim izborima u Hesenu i Bavarskoj.

"Odbrana demokratije je u pitanju," rekao je Šolc u utorak, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

AfD je u Hesenu postala druga stranka po snazi, iza konzervativne Demohrišćanske unije (CDU), a u Bavarskoj je ostala iza samo Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i Slobodnih birača. 

Istovremeno, Šolcova Socijal demokratska partija (SPD)je u obe pokrajine postigla najgori rezultat u svojoj istoriji. Još gore su prošli liberali (FDP), a Zeleni, treća stranka u kancelarovoj koaliciji, tek nešto bolje, mada isto uz značajan gubitak.

Na pitanje toga planira li zbog toga promenu kursa u posebno osporavanoj migracionoj politici, Šolc je rekao da "očigledni problemi moraju da se rešavaju" bez obzira na izborne termine.

Kancelar je ukazao na napore vlade u suzbijanju neregularne migracije uz istovremeno nastojanje da otvori vrata dobrodošlim radnicima.

"Nastavićemo sa tim koracima," rekao je. (kraj) dep/mk

Share: