Krupni izazovi za Izrael

11:18 28. 10. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Kopnena ofanziva Izraela u Pojasu Gaze trebalo bi da pokaže nadmoć izraelske vojske, ali ova država se suočava sa krupnim izazovima dok nastoji da iskoreni radikalni palestinski Hamas i istovremeno se postavlja pitanje može li Izrael da osmisli efikasnu strategiju za navedeno područje posle završetka borbi, piše danas Demostat.

Kako tvrde vojni stratezi na Zapadu, Izrael bi mogao da suoči sa četiri velika izazova koji se odnose na urbano ratovanje, informacione operacije, otvaranje mogućeg drugog fronta i stabilizaciju posle borbi.

Mnogo je nepoznanica, uključujući to kako će se Izrael boriti protiv mreže tunela Hamasa, koliko će Hamas vešto pružati otpor, hoće li Izrael zaustaviti svoju ofanzivu zbog sve većeg broja civilnih žrtava u Gazi, te hoće li se Hezbolah pridružiti bici i šta će Izrael učiniti da stabilizuje situaciju u Gazi nakon Hamasovog odlaska, navodi se u tekstu.

Možda je najveća zagonetka - da li će se ovaj rat proširiti širom regiona, kako bi se uključio i Iran, najveći sponzor Hamasa.

Sjedinjene Države poslale su dve udarne grupe nosača aviona na područje istočnog Mediterana, kako bi obuzdale Iran i Hezbolah, ali niko ne može da predvidi da li će ova strategija uspeti, zaključuje Demostat. (kraj) vbr/ivt/mk

Share: