Dan primirja zemalja Komonvelta

15:20 10. 11. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Svake godine, 11. novembra, Kanađani, Australijanci, Britanci i ostali članovi zemalja Komonvelta obeležavaju Dan primirja i na taj način odaju počast onima koji su se borili i dali živote za svoju zemlju u Prvom svetskom ratu,  (1914-1918), Drugom svetskom ratu (1939-1945) i Koreanskom ratu (1950-1953).

Prvi Dan primirja je obeležen 1919. godine širom Komonvelta. Na Dan primirja se obeležavalo potpisivanje primirja i prestanak neprijateljstva 11. novembra 1918. godine.

Taj dan je bio simbol završetka rata i prilika za podsećanje na sve one koji su poginuli.

Na Dan primirja se nosi cvet maka, kao podsetnik na krvavo-crveni cvet koji još uvek raste na mestima bitaka u Francuskoj i Belgiji, kao što je to opisao kanadski potpukovnik Džon Mekkre (John McCrae), lekar i učitelj, u svojoj poemi

"Na polju časnom” (In Flanders Fields) . Ova poema je postala simbol žrtve svih onih koji su se borili u Prvom svetskom ratu.

Na Dan primirja, sećamo se hrabrih muškaraca i žena, i podsećamo se da moramo raditi za mir svakog dana u godini.

Ove godine, svečanost obeležavanja Dana primirja organizuje Ambasada Kanade u Beogradu.

Komemoracija će biti održana na Groblju palih boraca Komonvelta u subotu, 11. novembra sa početkom u 12 i 45.

Vence će položiti predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane, Skupštine grada Beograda, zemalja Komonvelta i diplomatskog kora. (kraj) dep/dj

Share: