Dobre pozicije Srbije

12:59 06. 12. 2023. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Nije tajna da su Sjedinjene Američke Države među najvećim zagovornicima daljih integracija Srbije u Evropsku uniju (EU), to je od suštinskog značaja za privredu Srbije i povećanje napora Srbije da se integriše u EU biće snažan su signal američkim kompanijama da više posluju sa Srbijom, izjavio je danas ambasador SAD Kristofer Hil.

On je na konferenciji "Jedanaesto prolazno vreme" Američke privredne komore istakao da je Srbija dobro geografski pozicionirana, što je važno za američke kompanije koje su uverene da će Srbija biti u EU, dok njeni građani manje ubeđeni u to.

Hil je rekao da Srbija mnogo ulaže u infrastrukturu koja je preduslov za ekonomski rast i veoma je ohrabrujuće što se gradi svuda u Srbiji.

Istakao je da bi Srbija trebalo da reši demografsko pitanje i da je potrebno obezbediti da mladi žele da ostanu i rade u Srbiji.

On je rekao da bi i trebalo više razvijati i ostala mesta osim Beograda, za šta su ključne investicije u komunikacije, a da bi mladi trebalo da imaju izbor gde će živeti ukoliko je Beograd preskup za njih.

Hil je naglasio kako prisustvo korupcije znači da institucije treba da budu snažnije i da je uvek veoma teško izgraditi krediblne institucije.

On je ocenio da američki investitori uzimaju u obzir stabilnost u regionu jer su potencijalni ulagači o Srbiji čuli u kontekstu koji nema veze sa privredom "koja je zaista snažna" i dodao da postoje regionalna pitanja.

Hil je istakao da je Otvoreni Balkan pravi put kojim treba ići i da nije važno kako se te inicijativa zove već da sve zemlje u regionu razumeju da investitore interesuje da li je pre svaga da li je sve u redu na Balkanu pre nego što ulože novac "koji ne ide tamo gde ima mnogo pitanja već gde ima mogućnosti".

Šef Delegacije Evropske unije (EU) Emanuele Žiofre rekao je da je prva ideja Plan rasta za Zapadni Balkan početak integracije privrede regiona u deo jedinstvenog tržišta pre punopravnog članstva u EU i ukazao da će to smanjiti troškove transporta.

Žiofre je ocenio da je razvoj regionalnog tržišta važan jer je region suviše fragmentiran i da je potrebno da se BDP u regionu poveća 10 odsto.

On je rekao da je potrebno da se region integriše kroz usvajanje evropskih standarda i naveo da bi trebalo razmatrati promene u sferi poslovnog okruženja, naročito po pitanju državne pomoći, upravljanja državnim preduzećima i javnih investicija.

Dodao je da bi trebalo razmatrati i promene po pitanju digitalne i zelene tranzicije, jer Srbija treba da dekarbonizuje privredu, i da bi trebalo obezbediti ljudski kapital, odnosno da sve osetljive grupe budu integrisane u liberalno tržište i da imaju veštine koje odgovaraju potrebama privrede.

Žiofre je rekao da je Plan rasta nije alternativa EU već način dea se ubrza članstvo i da će borba protiv korupcije ostati glavno pitanje. (kraj) vip/bdb/dj

Share: