Omogućiti smene gradonačelnika

13:11 13. 12. 2023. FoNet | Bojan Bednar

PRIŠTINA - Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je danas da je od ogromne važnosti da svi zvaničnici na Kosovu, na svim nivoima, urade sve što je moguće da upriliče punu primenu Administrativnog uputstva koje objašnjava proceduru pokretanja peticije za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova, piše KoSSev.

Hovenijer je istakao da bi Sjedinjene Američke Države bile vrlo zabrinute ukoliko kosovski zvaničnici ne bi učinili tako.

On je podsetio da je Administrativno uputstvo rezultat "vrlo direktnog zahteva" Evropske unije i SAD da Kosovo uspostavi sistem u kojem se gradonačelnici na severu Kosova mogu opozvati sa svojih funkcija. (kraj) vbr/bdb/bdr

Hovenijer je naglasio da su SAD bile vrlo jasne u tome da, smatrajući da su četvorica gradonačelnika izabrana legalno, niko ne treba ni da bude zadovoljan izborima na kojima je manje od četiri odsto birača glasalo.

"Jasno je da ti gradonačelnici ne predstavljaju u potpunosti sve birače kojima treba da služe", rekao je Hovenijer. (kraj) vbr/bdb/bdr

Share: