Američka vojska za decu

13:42 22. 12. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil i ministarka zdravlja Danica Grujičić prisustvovali su danas otvaranju renoviranog Instituta "Dr Cvetko Brajović" u Lipovici, nadomak Beograda, čije renoviranje je sa 380.000 dolara finansirala Evropska komanda američke vojske (EUCOM), kroz program Humanitarne pomoći.

Ponosni smo što smo mogli da pomognemo renoviranje Instituta, rekao je Hil, dodajući da je to samo nastavak saradnje i napora da se SAD angažuju ne projektima koji su prioritet za Srbiju.

Prava je inspiracija videti ovakvu ustavnivu koja pomaže deci sa razvojnim smetnjama i smetanjama u govoru, kao i posvećenost osoblja koje se trudi da im pomogne, dodao je Hil

Ministarka zdravlja Danica Grujičić zahvalila je Ambasadi SAD na podršci u renovniranju ovog objekta, a Ministarstvo može da pomogne da se obnovi kuhinja i obnovi nameštaj u zajedničkim prostorijama.

Deca su specifična, objasnila je ona, zbog čega se mora voditi računa da nameštaj bude izdržljiv, jer posle ovakvog renovniranja, ne sme se dozvoliti da budu ruinirani stolovi i stolice.

Tokom renoviranja zamenjen je krov koji je bio azbestni, promenjeni su podovi, prozori, vodilo se računa o energetskoj efikasnosti.

Direktorka Ljiljana Avramović je zahvalila donatorima na vrednom poklonu za decu i zaposlene u Institutu.

Zgrada Instituta je podvrgnuta opsežnom renoviranju, koje trajalo je oko godinu i po dana.

Institut je specijalizovana zdravstvena ustanova koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i rehabilitacijom dece i odraslih sa različitim smetnjama u psihofiziološkom i govorno-jezičkom funkcionisanju. (kraj) mjj/ivt/dj

Share: