Vreme: suspenzija zakona

20:52 19. 05. 2024. FoNet/nedeljnik Vreme

BEOGRAD - Političkoj javnosti u Srbiji i dalje je nepoznato kako je Savo Manojlović uspeo da obezbedi da njegova lista Dr Savo Manojlović – I ja sam Vračar – Kreni promeni, uz sve ocene i evidentirane faktičke nedostatke, bude prihvaćena od strane Izborne komisije gradske opštine Vračar, piše danas portal nedeljnika Vreme.

Lista Sava Manojlovića imala je tri krupna nedostatka, ukazuje u kolumni rubrike "Lični stav" autor Vuk Nenadović i kao prvi označava nepoštovanje zakonskih odredbi o zastupljenosti polova na izbornoj listi. 

Prema njegovim navodima, drugi je taj što su, prema podacima dobijenim iz MUP, dva kandidata za odbornika promenila prebivališta nakon 3. jula 2023. godine.

I treći, najkrupniji nedostatak, jeste činjenica da je izborna lista Sava Manojlovića dobila tek 370 potpisa za predaju liste u opšini gde je za to neophodno 600 potpisa, konstatuje Nenadović.

On napominje da je iz vrha Srpske napredne stranke zahtevano da opštinska izborna komisija na Vračaru ne zaseda i ne odlučuje o priloženim prigovorima, koji bi u slučaju da budu razmatrani, sigurno doveli do obaranja liste Sava Manojlovića.

Poslednji takav prigovor uputio je Vladimir Tupanjac, advokat udruženja CRTA, tvrdi Nenadović i ocenjuje da su proteklih dana i vlast i opozicija koja učestvuje na izborima pokazali spremnost na fleksibilno tumačenje novog Zakona o lokalnim izborima.

Dozvoliti, međutim, jednoj listi učešće na izborima bez dovoljnog broja prikupljenih potpisa. nije flesibilno tumačenje, već suspenzija zakona, stav je Nenadovića.

Broj upisanih birača na opštini Vracar na dan 23. april 2024. godine iznosi 63.673 birača. (kraj) def

Share: