Neophodno oružje

08:05 18. 10. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski insistira da njegov plan za pobedu protiv Rusije nemački kancelar Olaf Šolc mora da promeni stav i Kijevu pošalje krstareće rakete dugog dometa. javlja agencija DPA.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski insistira da za primenu njegovog plana za pobedu protiv Rusije nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) mora da napravi zaokret. "Treba nam njegovo oružje dugog dometa. To je najvažnije," rekao je Zelenski.

Kijev mesecima od Nemačke zahteva njene krstareće rakete Taurus, dometa 500 kilometara, za gađanje ciljeva duboko u ruskoj pozadini.

Zelenski je predstavio plan u pet tačaka, od kojih se jedna tiče odvraćanja Rusije od novog napada po završetku sadašnjeg rata. Šolc, međutim, strahuje da slanje projektila Ukrajini kojima može da gađa i samu Moskvu Nemačku može uvući u direktan rat sa Rusijom.

Zelenski, pritom, nije nastojao da ublaži to strahovanje, jer naglašava da mu nije potrebna saglasnost Nemačke pri biranju ciljeva u Rusiji.

On je rekao da poštuje Šolcov stav, ali da nemački kancelar nije u poziciji da Ukrajini određuje kada da napadne ili da ne napadne.

Zelenski je ukazao na efektivnost oružja dugog dometa u odbrani od Rusije. Podsetio je, naime, kako je ukrajinska vojska domaćim, britanskim i francuskim raketama uništila 23 ruska broda kod Krima.

Što se tiče brzog prijema Ukrajine u NATO, nastavio je Zelenski, Šolc "nikada nije rekao ni ne, ni da."

"Dakle, još smo u procesu," dodao je. Pristupanje Ukrajine NATO isto je deo njegovog plana. Detalje je predstavio liderima Evropske unije u četvrtak. (kraj) dep/dj

Share: