Jasan znak

23:14 26. 09. 2022. FoNet

BRISEL - Srbija se saglasila da ima regularne konsultacije sa Rusijom, što je veoma jasan znak da se ide ka jačanju veza i to pokreće ozbiljna pitanja, izjavio je portparol Evropske spoljnopolitičke službe Peter Stano.

On je na konferenciji za novinare u sedištu Evropske komisije u Briselu rekao da je sastanak šefova diplomatije Rusije i Srbije „veoma jasan znak da žele da ojačaju međusobne veze i odnose“.

„Rusija na dnevnoj bazi krši međunarodne zakone i povelju Ujedinjenih nacija, a njene trupe svakodnevno vrše zločine protiv naroda u Ukrajini. Rusija je najavila dalju eskalaciju sukoba objavljivanjem takozvane delimične mobilizacije i organizacijom ilegalnog referenduma, kojim želi da anektira delove ukrajinske teritrije“, rekao je Stano.

On je dodao da je EU „bila veoma jasna“ kada su u pitanju njeni partneri i države koje su u procesu pridruživanja da „odnosi sa Rusijom i njenim režimom, koji je počinio sva ta nasilja i zločine, ne mogu biti uobičajeni kao ranije“.

Stano je rekao da odnose Srbije sa Rusijom EU shvata veoma ozbiljno i nastavlja da ih prati.

„Koliko znam, Srbija je sopstvenom odlukom odredila pridruživanje EU kao svoj prioritet i da želi da postane članica, a to podrazumeva potpuno usaglašavanje sa politikom EU, uključujući i spoljnu politiku“, rekao je Stano. (kraj) is/bdr

Share: