Strateški sa SAD o energetici

15:03 04. 10. 2022. FoNet | Milica Rilak

PANČEVO - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da će zaključivanje sporazuma o strateškom partnerstvu sa SAD Srbiji osigurati brže i efikasnije investicije u nove elektroenergetske kapacitete, dok je ambasador Kristofer Hil poručio da srpski narod u SAD ima prijatelja koji će "razdvojiti politiku od energetike .

Mihajlović je u Pančevu, gde je sa ambasadorom Hilom obišla opštu bolnicu i kmunalno preduzeće Grejanje, rekla da Srbija sa mnogim državama ima strateške sporazume i da nije postojao nijedan razlog da takav sporazum nemamo i sa SAD.

"Godinama radimo na tome, a od kada je ambasador Hil u Beogradu, ti razgovori su intenzivirani. Takav sporazum nam daje mogućnost da brže i efikasnije ulažemo u nove kapacitete", rekla je Mihajlović a saopštilo Ministarstvo.

Dodala je da nije tajna da postoje odlične američke kompanije koje su zainteresovane da rade u Srbiji, a da je jedan od najvećih elektroenergetskih kapaciteta koje "želimo da izgradimo" hibridna reverzibilna hidroelektrana Đerdap 3, koja je, kako je ocenila, važna i za regionalnu energetsku bezbednost.

"Radujem se što će naše dve države biti usaglašene oko sporazuma i saradnje u energetici i verujem da će u budućnosti pod kišobranom tog sporazuma raditi na tome da budemo dugoročno energetski bezbedni", rekla je Mihajlović i naglasila da su domaćoj energetici neophodne investicije i regionalno povezivanje.

Hil je rekao da je jedan od prvih sastanaka koje je imao u Beogradu bio sa Zoranom Mihajlović i da su
razgovarali upravo o sporazumu.

"Ideja je da postoji strateški pristup tome i drago mi je što smo blizu takvog rešenja", rekao je Hil i naglasio da nije tajna da su SAD zainteresovane za obnovljive izvore energije (OIE) i razvoj novih tehnologija.

"Da poručim narodu u Srbiji da u SAD imate prijatelja i da ćemo uraditi sve da pomognemo da se prevaziđe svaka kriza i da razdvojimo politiku od energetike. Srbija jeste jedinstvena, ali problemi sa energijom nisu jedinstveni, to su opšti problemi, a postoje i opcije za njihovo rešavanje i mi smo spremni da pomognemo", rekao je Hil.

Mihajlović i Hil su u Pančevu obišli opštu bolnicu i komunalno preduzeće "Grejanje" gde su, uz pomoć američke organizacije USAID, realizovani projekti unapređenja energetske efikasnosti i korišćenja OIE.

Zahvaljujući USAID na projektima vrednim 80 miliona dolara, koje su od 2001. sproveli u Srbiji, Mihajlović je najavila da Ministarstvo energetike i rudarstva priprema projekat korišćenja OIE u sistemima daljinskog grejanja u 11 gradova i opština, vredan više od 40 miliona evra.

"To je suština energetske bezbednosti. Da imamo dovoljno energije, da imamo različite izvore snabdevanja i da energiju dobijamo iz čistih izvora. To je jedini način da se razvijamo i da ljudi ostanu ovde da žive", izjavila je Mihajlović.

Hil je poručio da je ponosan što je USAID deo tima koji rešava energetske probleme, a sa kojima se
suočavaju sve zemlje.

"To je timski, a ne individualni sport. Ne postoji važnije pitanje danas od energetike. Postoje dva načina, jedan je da brinemo o tome, a to nije dovoljno, a drugi način je ovo što se događa u Pančevu i saradnja svih nas i zajednički rad na pronalaženju novih rešenja", rekao je Hil i poručio da ga je današnja poseta učinila većim optimistom kada je reč o rešavanju energetske situacije. (kraj) vbr/mr/dj

Share: