Nazadovanje u jednoj oblasti

21:45 12. 10. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - EVROSERVIS - konferencija za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa Delegacije EU Emanuelea Žiofrea koji mu je predao izveštaj o Srbiji

Za njih bi bio napredak ako osuđujemo Ruse svakog dana, rekao je Vučić posle razgovora sa šefom Delegacije EU u Beogradu Emanuelom Žiofreom, koji mu je večeras uružio izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evroitegracija.

Vučić je ukazao da je istina sve što je napisano u izveštaju o napredovanju Beograda ka članstvu u Evropskoj uniji, ali da "postoje stvari na osnovu kojih se odluke donose drugačije".

Srbija će nastaviti da napreduje na evropskom putu, s tim da za nas teritorijalni integritet ima drugačije značenje nego za njih, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je Srbija usaglašena sa EU 45,03 odsto, ali to je posledica što se svaki dan donose nove mere protiv Rusije, a Beograd ni za jednu od njih nije glasao.

Rekao sam da ćemo sa velikom ozbiljnošću i odgovornošću uzeti u obzir stavove i mišljenja i taj politčki deo je obojio ceo izveštaj, rekao je Vučić koji je naglasio da je Srbija nazadovala samo u toj jednoj oblasti.

To je sve tačno, nemam sta da dodam, tako smo glasali. To je politička odluka Srbije i plaćamo cenu za to, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Srbija sa EU ostvarila razmenu od 37,5 milijardi evra i da u EU izvozi 50 odsto od ukupnog izvoza regiona.

Ponosan sam i zadovoljan činjenicom da smo uspeli da izguramo referendum za nezavisno pravosuđe, konstatovan je izvestan napredak u borbi protiv krorupcije, oko izbora u Srbiji sproveli smo 79 odsto primedbi ODIHR, dok su mnoge druge zemlje koje pišu izveštaje prihvatile 15 -20 odsto, ali oni su na višem nivou demokratije pa ne moraju, ironično je prokomentarisao Vučić.

Za nas je važno da je Komisija spremna da otvori klaster 3 i mislim da nam ovaj izveštaj otvara prostor da sa Žiofreom i svim ljudima iz Brisela nastavimo rad na sveobuhvatnim reformama da uradimo do Nove godine, rekao je Vučić.

On je naglasio kako je za njega važna analiza da Srbija gradi dobrosusedske odnose sa svima, osim što su sa Hrvatskom zategnuti odnosi, ali "ne mislim našom krivicom".Kada je reč o poglavlju 35 dijalog (sa Kosovom), ako pogledate nijanse iz izveštaja za Prištnu i Beograd, videćete da smo nešto manje loše ocenjeni. Srbija nije izazvala nijednu krizu, rekao je Vučić.

Po tom pitanju, dodao je, mnogo je težak put pred nama i za Srbiju neće biti dobrih vesti u narednom periodu.

Suština za nas su sankcije sada i imaćemo klackalicu, predvideo je Vučić - nekad sankcije, nekad Kosovo, a naše je da radimo i zbog građana budemo opredeljeni ka EU.

Vučić je ponovio da će Srbija razmatratri svoju poziciju usaglašavanja a spoljnom politkom EU na dnevnom nivou, najavljujući brojne sastanke kada se formira nova Vlada Srbije.

Možda nešto promenimo, dodao je.

Žiofre je prethodno, posle razgovora s Vučićem, na zajedničkoj konferenciji za novinare izjavio da je Srbija nazadovala u usaglašenosti sa spoljnom politikom EU i da se nija uskladila sa merama EU protiv Moskve, uvedenim zbog invazije Rusije na Ukrajinu. (kraj) vip/ivt/bdr

Share: