Teško bez uvođenja sankcija

14:44 17. 10. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Poslanik Socijaldemokratske partije u nemačkom Bundestagu i predsednik Odbora za Zapadni Balkan Josip Juratović izjavio je danas da Srbija treba da odluči hoće li se priključiti zemljama Evropske unije (EU) u uvođenju sankcija Rusiji, a da će joj, u protivno, put u EU biti otežan.

Juratović je, u izjavi za N1, podsetio da od 1. decembra stupa na snagu treći paket sankcija Rusiji, a da bi do tog datuma Srbija trebalo da nađe rešenje kako će sprovesti te sankcije i na koji način.

Srbiji se mora pomoći na tom putu, ali Srbija mora jasno da kaže da li želi da se pridruži sankcijama ili ne, istakao je Juratović.

On je pozdravio odluku Srbije da osudi agresiju Rusije na Ukrajinu, ali napominje da to nije dovoljno.

Sve demokratske zemlje su se solidarizovale sa Ukrajinom na taj način da se nastoji zaustavljanje rata i da se vrati suverenitet Ukrajini. Tu su određeni paketi sankcija i to se očekuje i od Srbije, da se solidarizuje sa EU. Bilo bi nam drago kada bi se paketu sankcija koji je nagovešten od 1. decembra i Srbija priključila, rekao je Juratović.

U slučaju da Srbija to ne uradi, Juratović ocenjujee da će onda to biti relativno problematično i da će put u EU će biti otežan.

Tu onda nedostaje poverenje. Ne možemo se solidarizovati oko uspostavljanja odbrane demokratskog sveta. A, Srbija, koja je na demokratskom putu, se suzdržava, dodaje poslanik u Bundestagu.

Nas iritira to što predsednik Srbije govori da je Srbija na putu EU, a na drugoj strani imate ministre koji govore suprotno. Bitno je da Srbija kaže jednoglasno šta želi, ukazao je Juratović.

Mi nastojimo da pomognemo svim sredstvima put Srbije u EU, ali morate znati da ima i drugačijih mišljenja. Takva iritacija navodi vodu na mlin onima koji su protiv ulaska Srbije u EU, podvlači Juratović. (kraj) vip/ivt/dj

Share: