Rat vododelnica za EU

15:21 27. 10. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žiofre ocenio je danas da je ruska agresija na Ukrajinu vododelnica za EU, jer ju je učinio jedinstvenijom i odlučnijom, a zemlje Zapadnog Balkana vidi kao najbliže partnere i buduće članice Unije.

Ključno pitanje je da ostanemo ujedinjeni i odlučni da zaštitimo sistem vrednosti i demokratiju, rekao je Žiofre na Beogradskoj bezbednosnoj konferenciji.

Politika proširenja EU je više nego ikada strateško ulaganje u dugoročnu bezbednost, stabilnost i napredak evropskog kontinenta, naveo je Žiofre.

On je podsetio da predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ovih dana boravi u regionu i da sutra dolazi u Beograd.

Poseta je ključna kako bi pokazala našu predanost i odlučnost da pokrenemo proces proširenja. Znamo da put ka pristupnaju ide kroz reforme i to je šansa za region, za Srbiju i EU, rekao je Žiofre.

Rat besni u Ukrajini, a Putinov režim ubija nevine civile svaki dan, uništava infastrukturu i kreira ogroman ekonomski i energetski problem za celu Evropu i svet, naveo je on.

Ovo, dodaje Žiofre, nije pitanje samo evropske bezbednosti, već ceo međunarodni poredak dovodi u pitanje.

Putinov napad na Ukrajinu je napad na demokratske principe i pravila međunarodnog reda, zbog čega moramo da konsolidujemo naš sistem vrednosti koji je pod napadom.

Način na koji odgovorimo na rusku agresiju u Ukrajini odrediće budućnost ne samo Ukrajine, već našeg evropskog kontinenta, naglasio je Žiofre.

Žiofre je rekao da je uvoz ruskog gasa smanjen sa 40 odsto na devet, kao i da se i dalje radi na njenoj energetskoj nezavisnosti.

Budućnost Zapadnog Balkana je u EU i zato se već region uključuje u različite inicijative i programe, rekao je Žiofre i poručio da zajednički cilj ostaje punopravno članstvo i da žele snažnije angažovanje naših partnera iz regiona u sprovođenju reformi.

On je ukazao da se paralelno radi i na jačanju same EU, da ojača svoje interne mehanizme zaštite demokratije, dodavši da Rusija ne samo da bombarduje objekte i ljude u Ukrajini, već vodi i rat dezinformacijama, manipuliše duhom i mišljenjem ljudi.

Živore je naveo da je do sada dato oko tri milijarde evra za kupovnu oružja kako bi se Ukrajina branila od agresije.

Ostajemo privrženi podršci multulateralnim rešenjima za globalne probleme i moramo da ponudimo efikasna rešenja, naveo je Žiofre.

Ako pogledamo činjenice, mnogi izazovi su pred nama ali EU uživa najveće poverenje, a jedinstvo je jedino rešenje za bezbednosnu krizu, rekao je on. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: