Sporazumi ne utiču na status

17:01 03. 11. 2022. FoNet | Anđelija Stojković

BERLIN - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Berlinu da je Zapadni Balkan potpisao sporazume o slobodi kretanja sa ličnom kartom, priznavanju akademskih kvalifikacija i profesionalnih kvalifikacija za lekare, stomatologe i arhitekte i da je važno da to nema uticaj na ono što se tiče dijaloga Beograda i Prištine.

Kako je rekla, sporazumi nemaju uticaja na dogovor o ličnim kartama, "što zadržava državnost Srbije na Kosovu i Metohiji i olakšava život Srbima".

Na pitanje zašto nije bila entuzijastična danas, Brnabić je rekla da ne može da bude entuzijastična kada posle 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma on nije primenjen i Zajednica srpskih opština još nije formirana, a Evropska unija, koja je potpisnica sporazuma, to toleriše.

Kako je rekla, Srbija se pritiska da ide na potpisivanje novih sporazuma, a ona je pitala kako to da urade kad još ni prvi sporazum nije primenjen.

Brnabić je rekla da Priština čini sve da destabilizuje region, da podiže tenzije, da je Srbima ukinuto pravo glasa, a da se u izveštaju Evropske komisije za Kosovo to pominje u dve rečenice i da je to rekla komesaru za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Đozepu Borelju.

Kako je dodala. razgovarali su i o pitanju registarskih tablica i da je kosovski premijer Aljbin Kurti prekršio sve dogovore oko tablica, a da su joj evropski zvaničnici poručili da daju sve od sebe i da Kurti jeste prekršio sporazum, da stoji da Srbi imaju pravo da izaberu tablice, da je nastala kriza.

"Samo što je to rešenje nekako non-stop po grbači Srbije. Stalno se očekuje da Beograd bude odgovoran, da smo mi ti na koje može da se računa za ozbiljnost, ali i tome dođe kraj i kažete šta više možemo da uradimo, mi više nemamo gde", istakla je Brnabić.

Navela je da nije razgovarala sa Kurtijem, da je sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarala o mnogim stvarima, ne i o nemačko-francuskom predlogu za rešenje pitanja Kosova, da će Srbija predati "non pejper", a da je sa evropskim predstavnikom Miroslavom Lajčakom samo razgovarala da treba naći rešenje da se kriza ne bi prelivala na Balkan.

"To sve lepo zvuči, ali prvo implementirajte prvi sporazum", rekla je Brnabić.

Kako je rekla, s Lajčakom je razgovarala o problemima u vezi sa tablicama, pravima Srba na Kosovu i Briselskom sporazumu.

Upitana o napisima u nemačkim medijima da Srbija treba da se opredeli između Rusije i Zapada, kao i o tome da Srbija treba da se uskladi sa viznom politikom EU, Brnabić je rekla da nije bilo pritisaka, da je dogovoreno pojačano prisustvo Fronteksa na granici Srbije i Severne Makedonije, a da Srbija polako usklađuje viznu politiku.

"Toliko o migrantima i migrantskoj krizi", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je mnogo reči bilo o energetici i paketu za Zapadni Balkan od milijardu evra i da li su to nova sredstva ili sredstva iz predpristupnih fondova, kao i da su svi iz regiona tražili da to budu nova sredstva. (kraj) dar/and/bdr

 
Share: