Kritika Srbiji zbog Raša tudej

13:42 14. 11. 2022. FoNet | Velimir Ilić

BRISEL - Povratak ruske propagande u Srbiju suprotan je opredeljenju o usklađivanju sa politikom Evropske unije, ocenio je danas izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik povodom najava o pokretanju programa Raša tudej (Russia today) na srpskom jeziku.

"Dela govore više od reči. Videti kako se ruska propaganda grandiozno vraća u Srbiju kroz pokretanje Russia Today u suprotnosti je sa opredeljenjem Srbije da se radi na usklađivanju sa spoljnom politikom EU", objavio je slovački evroparlamentarac na Tviteru.

Portal Sputnjik objavio je u neelju da će ruska državna televizija Raša tudej na srpskom jeziku uskoro početi sa radom, a da će glavna urednica biti Jelena Milinčić, inače ćerka urednice ruskog portala Sputnjik Ljubinke Milinčić.

Zemlja koja ozbiljno želi da pristupi Uniji "ne bi trebalo da Kremlju bude centar dezinformacija", ocenio je Bilčk.

Distribucija ruskih državanih medija Raša tudej i Sputnjik je, odlukom Saveta Evrope iz marta ove godine, obustavljena na teritoriji cele Unije.

Ocena Brisela je da su ti medija važni instrumenti u „podsticanju i podršci ruske agresije” protiv Ukrajine, a istovremeno i direktna pretnju javnom redu i bezbednosti u zemljama EU. (kraj) vip/dj

Share: