Kurti odbio rešenje

17:22 21. 11. 2022. FoNet | Anđelija Stojković

BRISEL - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj izjavio je danas u Briselu posle sastanka s predsednikom Srbije i premijerom Kosova da je EU predložila rešenje za krizu sa tablicama, ali da je prištinska strana to rešenje odbila.

Borelj je istakao da je od kosovskog premijera Aljbina Kurtija tražio da se hitno suspenduju namere o daljim koracima s tablicama, a od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Beograd prestane sa izdavanjem novih tablica.

On je rekao da se nada da će obe strane ispuniti ono što je od njih zahtevao da bi se izbegla dalja eskalacija tenzija i krize.

"Moram da kažem da smo predložili opciju za rešenje, da je Vučić to prihvatio, ali Kurti nije", poručio je Borelj na konferenciji za novinare na kojoj nije bilo moguće postaviti pitanja.

On je rekao da je sazvao hitan sastanak Kurtija i Vučića u Briselu, da su obojica došli i da su razgovori trajali više od osam sati.

Kako je rekao, jasno im je rekao da se ovi ciklusi kriza moraju zaustaviti, da se krize stalno ponavljaju, a da je cilj sastanka bio da se lideri pozovu na deeskalaciju situacije, da se uspostavi mir i spreči kriza širokih posledica.

Borelj je rekao da su i Vučić i Kurti izabrani lideri sa jakim mandatima i da očekuje da pokažu vođstvo i volju da reše pitanja i da napreduju u normalizaciji da bi mogli da nastave svako svoj evropski put.

Istakao je da bi normalizacija odnosa sprečila krize, čiji koren ide mnogo id krize sa tablicama.

On je naglasio da će obavestiti članice EU i partnere EU o ponašanju svih strana i o nedostatku poštovanja međunarodnih obaveza i da se to posebno odnosi na Kosovo, te da je rekao da to šalje veoma negativne političke signale.

Borelj je ukazao da je Kurtiju i Vučiću jasno poručio da ako je EU njihov cilj, moraju da se ponašaju u skladu s tim.

Podsetio je da je Kosovo rešeno da primenjuje kazne za one koji nemaju RKS tablice od 22. novembra i da je to dovelo do toga da se kosovski Srbi povuku iz institucija, da oko 6.000 policajaca skine uniformu i da sudije i administrativni radnici napuste svoja radna mesta.

"Ovo je posebno opasan sigurnosni vakuum u ionako krhkoj situaciji. Imamo Euleks i Kfor tamo, ali oni ne mogu da preuzmu ulogu lokalne policije, to nije u njihovom mandatu", rekao je Borelj.

On je naglasio da će mu dijalog biti visoko na agendi i izrazio zahvalnost specijalnom izaslaniku za dijalog Miroslavu Lajčaku na požrtvovanosti i Nemačkoj i Francuskoj na podršci. (kraj) dar/and/bdr

Share: