Signal da se uvedu sankcije

22:34 23. 11. 2022. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Evropski izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da je Rezolucija Evropskog parlamenta snažan politički signal Srbiji da uvede sankcije Rusiji.

Bilčik je za Radio Slobodna Evropa posle usvajanja Rezolucije rekao da zahtevi iz tog dokumenta nisu novi i da je u njemu formulisano ono što je Evropska unija postavila pred Srbiju od februara ove godine, kada je počela ruska agresija na Ukrajinu.

"Usklađivanje sa spoljnom politikom EU je oduvek bio važan uslov, čija je važnost dvostruko naglašena od kako je Rusija izvršila brutalnu invaziju na Ukrajinu", naglasio je Bilčik.

On je poručio da niko ne zaustavlja pregovore, niti usporava proces pridruživanja EU.

"Ali vrlo jasno kažemo - do napretka može doći samo ako se vide jasni potezi ka strateškom cilju koji je Srbija sebi zacrtala", rekao je Bilčik.

Na pitanje da li postoji rizik za finansiranje Srbije iz EU, Bilčik je rekao: "Dokle god Srbija ostaje na evropskom putu, ne vidim da postoji rizik za finansiranje iz fondova EU".

On je dodao da mora da se radi na poglavljima i klasterima koji su već otvoreni, a kako je rekao na osnovu informacija koje je dobio od država članica, misli da je dalje otvaranje klastera usko povezano sa tim "koliko će uverljiv biti utisak da su srpski partneri uz nas, kada je reč o ratu u Ukrajini".

Kako je rekao, njegova poruka je da zajedno treba da se nađe način kako da se Srbija progresivno uskladi sa restriktivnim merama prema Rusiji, kako da se uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU u širem smislu i kako da se uskladi sa evropskim politikama u drugim oblastima.

On je dodao da je ohrabren postavljenjem Tanje Miščević na mesto ministarke za evropske integracije i da želi da vidi napredak u svim oblastima - u reformi u vladavini prava, po pitanju sloboda, nezavisnosti medija, ali i energetike i životne sredine. (kraj) dar/and/bdr

Share: