Nastavljamo EU put

11:46 25. 11. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Nastavljamo svoj evropski put, usklađivanje sa zakonima, pravnim tekovinama i vrednostima Evropske unije (EU), što nije uvek lako, ali je u našem interesu, poručio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, dok je ambasador Češke Tomaš Kuhta naglasio da je Srbija suštinski deo evropske porodice, a zvanično će to postati članstvom u EU.

Dačić je, u Narodnoj biblioteci Srbije na otvaranju izložbe "Primenjena nostalgija", zahvalio ljudima koji se bave poslovima evropskih integracija Srbije, "što nisu izgubili entuzijazam za taj proces, jer takvi prvi odustanu".

Da je lako - ne bi nama zapalo, istakao je Dačić i zahvalio Češkoj na saradnji i podršci u procesu evropskih integracija.

Kuhta je rekao da je njegova zemlja već jednom učestvovala u izložbi "Primenjena nostalgija" 2009. godine, a sada je prilika da se još jednom vidi da su Prag i Beograd slični gradovi, jer su češke arhiteke gradile glavni grad Srbije, a mladi ljudi sa ovih prostora su se školovali u Pragu.

U oba grada možete pronaći deo svoje domovine i osećati se kao kod kuće. To je dokaz da pripadamo svi suštinski istoj, evropskoj porodici, a Srbija će to i zvanično postati članstvom u EU, rekao je Kuhta.

Do tada, dodao je on, Srbija može da računa na snažnu, iskrenu i potpunu podršku Češke u evropskim integracijama.

Ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević istakla je da je Prag uvek bio prozor za elitu sa ovih prostora, uključujući Srbiju, a danas ponovo sa Češkom i EU treba da dokaže da apsolutno pripada evroPskim vrednostima.

Miščević je najavila da će izložba fotografija Beograda i Praga biti otvorena i u glavnom gradu Češke 5. decembra i zahvalila Snežani Krstić i Davidu Tešinskom koji su napravili fotografije dva grada.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre istakao je da fotografije dva grada pokazuju koliko su gradovi slični, "koliko imamo zajedničkog".

Deo smo istog projekta, procesa, uveren sam u to kada hodam ulicama grada. Nekada je teško u ovom procesu, kao što kaže ministar, ali to je naš zajednički put, rekao je Žiofre.

Direktor Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo istakao da je cilj ove izložbe da "zbuni posmatrača, da šetajući Bulevarom, izađe u nekoj od praških ulica.

Ona govori o pomešanim gradovima, Beogradu i Pragu. Izložba slavi prijatestvo dva naroda, kulturnu saradnju i evropske integracije. Dobrodošli u njenu beogradsku ispostavu, rekao je Pištalo. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: