Nove francuske investicije

12:04 25. 11. 2022. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je predsednika Senata Francuske Žerara Laršea upoznao sa najnovijim razvojem situacije na Kosovu i istakao da Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu kao jedinom mehanizmu za pronalaženje kompromisnog rešenja, kao i održavanju mira i stabilnosti u regionu, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

"Cenimo aktivan pristup Francuske i očekujemo razumevanje za naš stav da se primene svi postojeći sporazumi, a pre svega deo koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, što je od ključnog značaja za bezbednost i normalan život srpske zajednice na Kosovu i Metohiji", naglasio je Vučić.

On je još jednom zahvalio Francuskoj i posebno predsedniku Emanuelu Makronu na pažnji koju poklanja Srbiji i regionu Zapadnog Balkana.

Kako se navodi, Vučić i Larše su razgovarali o unapređenju srpsko-francuske saradnje, situaciji u regionu i evropskom putu Srbije.

Vučić je zahvalio predsedniku francuskog Senata na poseti, istakavši da je ona najbolji pokazatelj kontinuiteta političkog dijaloga dve zemlje, pogotovo imajući u vidu da je Francuska jedan najznačajnijih političkih i ekonomskih partnera Srbije, sa kojom nas čvrsto vezuju prijateljstvo i istorijska bliskost.

Zvaničnici su se saglasili da se odnosi Srbije i Francuske intenzivno razvijaju i da ekonomska saradnja beleži odlične rezultate, što je jasan pokazatelj zainteresovanosti Francuske za dugoročno i temeljno prisustvo u našoj zemlji.

"Naša privredna saradnja se veoma dinamično razvija u različitim sferama, a karakteriše je sve veća trgovinska razmena roba i usluga, kao i značajna ulaganja francuskih kompanija u srpsku privredu, koja su poslednjih godina proširena na realizaciju kapitalnih infrastrukturnih projekata od kojih neki imaju status projekta od nacionalnog značaja", istakao je Vučić.

On je dodao da u narednom periodu očekuje realizaciju novih francuskih investicija u Srbiji.

Larše je rekao da je evidentno da se iskreno prijateljstvo i poverenje, koje su međusobno izgradili predsednici Makron i Vučić, pretače u strateško partnerstvo dveju zemalja, istakavši da je to vidljivo već po sletanju na beogradski aerodrom, koji rekonsturiše francuski Vansi.

Ka da je reč o evrointegracijama Srbije, Vučić je zahvalio Francuskoj na podršci koju pruža Srbiji na evropskom putu, a Larše je istakao da evropski put Srbije nema alternativu izrazivši spremnost da se ubrza njegova dinamika. (kraj) vbr/dj

Share: