Striktan stav Rumunije

13:15 28. 11. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BUKUREŠT - Rumunije ne priznaje nezavisnost Kosova i striktna je u poštovanju pravila, pa ih i ne poziva na skupove, poručila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić, pošto delegacija Prištine nije prisustvovala Minhenskom sastanku lidera, koji se danas održava u Bukureštu.

Meni je ovo bilo prvi put da sam u zemlji koja je domaćin međunarodnog skupa, a koja je toliko striktna.

Rumunski premijer danas na sastanku mi je ponovio da Rumunija nastavlja da vodi politiku poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije i od toga neće odustati bez obzira na bilo kakve pritiske, rekla je Brnabić novinarima u Bukureštu.

Mislim da svako od nas zna da pet država članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova trpe stalno velike pritiske, zato što postoje neke druge države članice koje uvek vuku na tu stranu da EU ne bude statusno neutralna, a ona jeste statusno neutralna, predočila je Brnabić.

Ona je istakla da je Srbija u proteklih 48 sati čula od partnera u Španiji, a sada i u Rumuniji, da ne nameravaju da promene svoj stav po pitanju Kosova.

Govoreći o panelu koji se odnosio na Zapadni Balkan, Brnabić je rekla da se razgovaralo o evropskim integracijama regiona, ali i inicijativi Otvoreni Balkan, dijalogu Beograda i Prištine kao jedinom putu do kompromisa, "očuvanja mira i stabilnosti, ne samo na Zapadnom Balkanu već i u čitavoj Evropi". (kraj) vbr/ivt/dj

Share: