Rašić nije po proceduri

14:38 02. 12. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je danas da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.

Stano je, na brifingu za medije, rekao da EU i države članice jasno očekuju evropsko ponašanje od partnera u rešavanju međusobnih problema ili u odnosu sa EU.

Unija i 27 članica očekuju evropsko ponašanje, retoriku i evropski način rešavanja problema, rekao je Stano, dodajući da je već u četvrtak usledio komentar na ono što se dogodilo na Kosovu imenovanjem ministra za zajednice.

Rekli smo vrlo jasno da u ovom kontekstu, bez obzira na imenovanje Nenada Rašića kao ministra za zajednice i povratak na Kosovo, da je za sve izbore ministara neophodno da procedura bude u skadu s Ustavom Kosova.

Unija i sve države članice pozivaju Kosovo da osigura potpuno poštovanje svih proceduralnih koraka u imenovanju ministara koji predstavljaju manjinsku zajednicu i naše preliminarno tumačenje jučerašnjeg imenovanja je da ne ispunjava sve uslove predviđene Ustavom Kosova, naveo je.

To je svakako sada na Ustavnom sudu Kosova da procesuira i mi očekujemo od Prištine da se uskladi sa Ustavom, što je od suštinske važnosti za vladavinu prava, rekao je Stano.

U ovoj već krhkoj situaciji na terenu, podsetio je Stano, Srbija i Kosovo treba da se uzdrže od jednostranih poteza koji bi doveli do novih podizanja tenzija.

Neophodno je ponoviti koliko je važan Samit EU - Zapadni Balkan u ovim geopolitčkim okolnostima, a posebno što je prvi koji se održava u regionu, istakao je Stano.

Evropska komisija saopštila je da je samit u Tirani veoma važan i da se "raduje da svi lideri Zapadnog Balkana" budu uz EU institucije i države članice. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: