Zajednička odgovornost

08:31 06. 12. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

TIRANA - Zajednička vizija za budućnost uključuje zajedničku odgovornost i zajedničke vrednosti, navodi se u nacrtu deklaracije koja ce biti usvojena na današnjem samitu EU - Zapadni Balkan u Tirani, a u posebnom delu bavi se posledicama ruske agresije na Ukrajinu.

U nacrtu dokumenta, u koji je su uvid imali mediji, ističe se da "eskalirajući agresorski rat Rusije protiv Ukrajine ugrožava evropski i globalni mir i bezbednost" i podvlači važnost strateškog partnerstva EU i Zapadnog Balkana.

U tekstu se čestita "onim partnerima sa Zapadnog Balkana koji već pokazuju svoju stratešku posvećenost u ovom pogledu tako što se u potpunosti usklađuju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i ohrabruju se oni koji to nisu učinili da slede njihov primer".

U dokumentu EU "ponovo potvrđuje svoju punu i jasnu posvećenost izgledima za članstvo u Evropskoj uniji Zapadnog Balkana" i poziva na "ubrzanje procesa članstva, što je u zajedničkom interesu, zasnovano na reformama poverenih partnerima, fer i rigoroznim uslovljavanjem i principom zasluga".

"Osnaženo civilno društvo i nezavisni i pluralistički mediji, uz puno poštovanje slobode izražavanja, suštinske su komponente svakog demokratskog sistema i mi pozdravljamo i podržavamo ulogu koju oni igraju na Zapadnom Balkanu", dodaje se u nacrtu dokumentu. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: