Podrška iz srca EU

18:28 06. 12. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

ALB-TIRANA - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je danas da je samit Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana u Tirani bio skup sa jasnom porukom jedinstva, napominjući da podrška regionu dolazi "iz dubine srca EU" i da su uvereni da pripadaju zajedničkoj porodici.

Ovo je bio samit sa jasnom porukom jedinstva, da zajedno rešavamo probleme i izazove, samit parterstva s dobrim i iskrenim diskusijama, rekla je Fon der Lajen.

Razgovarali smo o brojnim temama, a velika tema su posledice ukrajinskog rata koje pogađaju sve, posebno po pitanju energetike, rekla je ona i podsetila na energetski paket vredan milijardu evra, podeljen u dva paketa po 500 miliona evra za zemlje Zapadnog Balkana.

Punim srcem podržavamo proces proširenja i pridruživanja regiona EU, naglasila je Ursula fon der Lajen, uz podsećanje na otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom

Mi kao Evropska komisija smo predložili status kandidata za BiH, uz nastavak neophodnih reformi, a sada očekujemo odluku Saveta EU, rekla je Fon der Lajen.

Naša tema su bile i migracije i naš cilj je zajedničko upravljanje tim procesom, važno je da pošaljemo poruku da će EU podržati Zapadni Balkan u upravljanju granicama, rekla je predsednica Komisije.

Očekujemo usklađivanje svih naših partnera u regionu s viznim režimom EU, kako bismo zadržali proces vizne liberalizacije, istakla je Fon der Lajen.

Suština naše EU je da smo unija vrednosti, prosperiteta i da - imam utisak da u ovim odlučujućim mesecima, osećamo na Zapadnom Balkanu tranformativnu moć napretka. Svedoci smo ekonomske integracije, kroz energetsku saradnju, istakla je ona.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da je održavanje samita u Tirani važna poruka da je EU potrebna regionu, ali i da je region potreban Uniji.

Želimo da pošaljemo poruku mira, stabilnosti i saradnje i želim da verujem da je momenat da se pošalje poruka svima u regionu, građanima regiona, da je EU tu za nas, tu je za vas, rekao je Rama na završnoj konferenciji za novinare.

Ovaj samit je ugaoni kamen, rekao je Rama i kao primer naveo da se studentima iz regiona ostvaraju mogućnosti studiranja u zemljama EU, na način kako je to bilo ranije moguće samo državama članicama Unije.

Rama je pozdravio potpisivanje deklaracije o romingu jer će građani imati niže tarife za pozive u zemlje članice EU, dok je posebno važna tema podrška energetskom sektoru država Zapadnog Balkana.

Neću koristiti trenutak da se žalim i kritikujem, to ću ostaviti za Brisel, rekao je Rama.

Kada je reč o članstvu u EU, mi treba da uradimo svoj domaći zadatak, da dođemo na nivo funkcionalne članice EU, rekao je Rama i naglasio da će Albanci biti lojalni, i ako EU ne bude postojala.

Predsednik Saveta EU Šarl Mišel rekao je da je važno da se samit održava u regionu da bi se poslala jasna poruka građanima da "nam je budućnost zajednička".

On je ocenio da je rat u Ukrajini samo potvrdio ispravnost odluke unutar EU da je neophodno ubrzati proces proširenja na Zapadni Balkan.

Nadam se napretku zemalja regiona, rekao je Mišel.

Upitan o podršci predlogu Komisije za davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini, Mišel je rekao da neće prejudicirati odluku Saveta EU.

Nadam se dobrom signalu, ali da vidimo prvo odluku na Savetu ministara EU naredne nedelje, rekao je Mišel.

Mišel je rekao da Savet EU čeka zvaničan predlog Kosova za članstvo u EU, a potom će se odučivati o tome. (kraj) dar/ivt

Share: