Borelj: Pojačati misiju EULEX

22:03 12. 12. 2022. FoNet | Velimir Ilić

BRISEL - Evropska unija je spremna da pojača svoju misiju (EULEKS), zaduženu za patroliranje na severu Kosova, kao odgovor na najnovije tenzije u regionu, izjavio je danas visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

"Tražio sam od država članica da budu spremne da pošalju dodatna pojačanja za našu misiju EULEX", rekao je Borell novinarima posle sastanka sa kolegama iz EU u Briselu, javlja Rojters.

"Mnogi od njih su se složili i (su) spremni da pošalju više kapaciteta, efikasniju podršku, više ljudi u ovu misiju ako bude potrebno“, dodao je on.

Rojters podseća da na severu Kosova već treći dan traju blokade koji su postavili lokalni Srbi, blokirajući nekoliko glavnih puteva koji vode do dva granična prelaza sa Srbijom i da su oba prelaza zatvorena za saobraćaj.

Najnovije proteste izazvalo je hapšenje bivšeg policajca u subotu koji je sa desetinama kolega bio masovne ostavke Srba iz kosovskih institucija u novembru, nakon što je Priština rekla da će zahtevati od Srba da uklone srpske registarske tablice za gradove na Kosovu.

Borelj je rekao da su i Beograd i Priština prihvatili da smanje napetosti i izrazio nadu da "neće ponovo posegnuti za zaoštravanjem" situacije.

"Obe strane moraju da se vrate dijalogu uz posredstvo EU, što je Generalna skupština UN poverila kaoo zadata Evropskoj uniji i meni kao posredniku u dijalogu", naglasio je je Borelj.

On je rekao i da je zbog situacije na terenu naložio specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku "da otputuje u region".

Lajčak će u utorak o tome razgovarati sa Političkim komitetom EU, a u sredu otputovati u Prištinu i Beograd i "o ishodu misije izvestiće šefove država ili vlada EU", najavaio je Borelj. (kraj) vip/bdr

Share: