Sporazum bez daljeg odlaganja

13:47 13. 12. 2022. FoNet | Vera Barišić

BRISEL - Savet opštih poslova Evropske unije danas je istakao da očekuje da se Srbija i Kosovo uključe u dijalog, u dobroj veri i duhu kompromisa kako bi se postigao sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum u skladu sa međunarodnim pravom i pravnim tekovinama EU bez daljeg odlaganja.

"Ovaj sporazum treba da se pozabavi svim otvorenim pitanjima i doprinese regionalnoj stabilnosti. Ovo je ključno da Kosovo i Srbija mogu napredovati na svojim evropskim putevima", navodi se u zaključcima za zemlje Zapadnog Balkna sa ministarskog sastanka, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Savet ponavlja svoje snažno očekivanje da se svi prethodni sporazumi u potpunosti poštuju i sprovode bez odlaganja i da se strane konstruktivno angažuju na rešavanju svih svojih bilateralnih sporova.

Obe strane se pozivaju da se uzdrže od jednostranih i provokativnih akcija koje bi mogle da dovedu do tenzija i nasilja, kao i od retorike koja ne pomaže pozitivnoj atmosferi dijaloga. Savet EU podseća obe strane na njihovu zajedničku odgovornost da obezbede mir i stabilnost.

U zaključcima za zemlje Zapadnog Balkana u slučaju Srbije izražava se i "duboku zabrinutost" zbog nazadovanja Srbije po pitanju usklađivanja sa evropskom spoljnom politikom.

"Savet (EU) duboko žali zbog nazadovanja Srbije u skladu sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, posebno neusklađivanje sa sankcijama EU protiv Rusije i Belorusije, kao i njeno spoljnopolitičko delovanje suprotno zajedničkom pristupu EU", stoji u usvojenim zaključcima.

Savet EU potvrđuje da su uzeli u obzir podršku Srbije rezolucijama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija usvojenim kao odgovor na ruski rat protiv Ukrajine, kao i druge relevantne korake.

Usvojenim zakljčima EU pozdravlja to što je nova Vlada Srbije afirmisala integraciju u EU kao svoj strateški cilj, ali podvlači da su neophone konkretne mere kako bi se posvećenost dokazala.

"U kontekstu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine, Savet očekuje od Srbije da pokaže nedvosmislenu posvećenost EU i da se založi za naše zajedničke principe i vrednosti. Savet takođe poziva srpske vlasti da objektivno i nedvosmisleno komuniciraju o EU i da se aktivno angažuju u sprečavanju i suzbijanju svih oblika dezinformacija i stranih manipulacija informacijama u svim medijskim kanalima", navodi se u zaključcima.

U usvojenim zaključcima se traži od Srbije i da ispuni svoju obavezu da se uskladi sa viznom politikom EU.

"Pozdravljajući pozitivne korake koje je Srbija preduzela u pravcu ispunjavanja ove obaveze, Savet naglašava potrebu za kontinuiranim naporima u ovoj oblasti, posebno u pogledu trećih zemalja koje predstavljaju neregularnu migraciju ili bezbednosni rizik za EU", kaže se u završnom dokumentu.

Po pitanju vladavine prava, Savet EU, prema zaključcima, primećuje napredak koji je Srbija ostvarila u nekim oblastima vladavine prava, ali i opšti ograničeni napredak i stalna kašnjenja u nizu drugih oblasti. Traži se od Srbije da pokaže političku volju za dalje ubrzanje reformi i postizanje konkretnih i opipljivih rezultata u osnovnim oblastima.

Među prioritetima sa kojima Srbija treba da se pozabavi, prema mišljenju ministara nadležnih za evropska pitanja, nalazi se ispunjavanje privremenih merila za poglavlja 23 i 24, uključujući i sprovođenje revidiranih akcionih planova za ova poglavlja.

Poseban odlomak u zaključcima se odnosi na slobodu izražavanja u Srbiji, gde se Srbija poziva da prioritetno efikasno sprovodi akcioni plan medijske strategije, poštujući slovo i duh ciljeva medijske strategije.

"Savet ponavlja svoju ozbiljnu zabrinutost zbog nedostatka napretka u poboljšanju opšteg okruženja za slobodu izražavanja i nezavisnosti medija, što takođe utiče na mogućnosti birača da donesu potpuno informisane izborne odluke, i poziva Srbiju da se pozabavi ovim ozbiljnim zabrinutostima kao stvar hitnosti", ističe su usvojenim zaključcima. (kraj) vbr/dj

Share: