Kosovo ne ispunjava prvi uslov

21:21 14. 12. 2022. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Zahtev Kosova za prijem u Evropsku uniju nije u skladu sa osnovnim uslovom za ulazak u članstvo, koji je definisan članom 49 Ugovora o Evropskoj uniji, u kojem se navodi da svaka država u Evropi može da podnese zahtev, ukoliko deli i promoviše vrednosti na kojima je zasnovana Unija, izjavio je stručnjak za evropske integracije Vladimir Međak.

Pošto pet članica Evropske unije ne smatra Kosovo državom, ono ne zadovoljava taj prvi uslov da ga ostali smatraju jednakim da podnese zahtev za prijem u članstvo, rekao je Međak Televiziji Insajder.

Komentarišući zahteve međunarodne zajednice da Beograd ne blokira Kosovo da postane članica međunarodnih organizacija, Međak navodi da je nemoguće da članice Evropske unije koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova s njim sklapaju sporazume.

Sve dok pet članica EU ne priznaju Kosovo, one ne mogu da zaključuju nikakve sporazume sa vladom u Prištini koji zahteva ratifikaciju njihovih parlamenata, rekao je Međak.

On je podsetio da je Kosovo potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju samo sa EU kao sa međunarodnom organizacijom, ali ne sa državama članicama, jer bi u tom slučaju taj sporazum morali da ratifikuju parlamenti pet zemalja koje ne priznaju Kosovo, što nije moguće. (kraj) is/bdr

Share: