Bolje mere i novi rizici

11:58 15. 12. 2022. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - Srbija je unapredila mere u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, ali se pojavljuju novi rizici, koji zahtevaju adekvatnu strategiju, rečeno je danas u Beogradu, tokom međunarodne konferencije o pranju novca.

Očekujemo bolje istrage, optužnice i presude u slučajevima pranja novca i finansiranja terorizma, što bi bila demonstracija zrelosti srpske vladavine prava i jednog od osnovnih principa demokratije, izjavila je švedska ambasadorka u Beogradu Anika Ben David, navodeći da će borba protiv organizovanog kriminala biti jedan od prioriteta predsedavanja njene zemlje Evropskoj uniji, od 1. januara.

Borba protiv organizovanog kriminala je borba za naše ekonomije, društva, živote građana. Svaki cent koji je zaustavljen kako ne bi završio u pogrešnim rukama je cent više za obrazovanje, zdravstvo, radna mesta, bezbednost, izjavila je Anika Ben David.

Prema njenim rečima, projekat sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji je jedna od vodećih švedskih inicijativa u oblasti vladavine prava.

Zaštita demokratije i borba protiv organizovanog kriminala su prioritet švedske spoljne politke, izjavila je Anika Ben David i iznela procenu da svake godine kriminalci u EU ostvaruju profit od 139 milijardi evra.

Taj profit omogućava oraganizovanom kriminalu da se infiltrira u legalnu privredu i javne institucije, rekla je Anika Ben David, navodeći procenu Ujedinjenih nacija da je dva do pet odsto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) povezano sa pranjem novca.

Anika Ben David je izjavila da pranje novca omogućava kriminalu da uđe u sve zemlje.

Osobe uključene u pranje novca su uspostavile paralelne podzemne finansijske sisteme i koriste sva sredstva kako bi se infiltrirale i ugrozile evropske ekonomije i društva. Više od 80 odsto kriminalnih organizacija u EU koristi legalne poslovne strukture u svojim aktivnostima, navela je Anika Ben David, uz ocenu da je organizovani kriminal postao važan ne samo ekonomski, već i bezbednosni, faktor.

Vršilac dužnosti direktora Uprave Ministarstva finansija za sprečavanje pranja novca Srbije Željko Radovanović je izneo podatak da je 12.500 zaposlenih u finansijsko obaveštajnim službama 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20) zaduženo za 65 odsto globalnog BDP.

Bitku gubimo zato što imamo mali broj visoko kvalitetnih i osposobljenih ljudi koji rade na tim poslovima. Ako je to slučaj u G20, zamislite kakva je situacija u grupi zemalja u razvoju, rekao je Radovanović.

On je izjavio da je Srbija uložile značajne napore u borbu protiv pranja novca i da je došlo do povećanja efektivnosti prevencije i represije.

Ono na čemu moramo raditi je konfiskacija. Novi koncept ocene efektivnosti neke zemlje se više ne ogleda u broju presuda i osuđenih lica, već se meri vrednost oduzete imovine, rekao je Radovanović.

Mustafa Ferati iz Saveta Evrope je ocenio da se nijedna zemlja ne može sama boriti protiv pranja novca, bez povezanosti sa drugim državama.

Pranje novca je vezano za sve druge oblike kriminala. Svi ti kriminalci pokušavaju da, pranjem novca, njihovo nelegalno bogatstvo izgleda zakonito, zbog čega je važno da međunarodne standarde svi primenjujemo na jedinstven način, jer se tako najbolje štiti međunarodno finansijsko tržište. (kraj) vbr/drp/dj

Share: