EBRD saveti za preduzeća

15:57 15. 12. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska unija i Ministarstvo privrede Srbije obeležili su danas završetak programa "EU za Srbiju - EBRD saveti za mala preduzeća" kroz koji su 132 preduzeća u Srbiji unapredili poslovanje i poboljšali konkurentnost.

Od tog broja, 71 odsto preduzeća povećalo je prihode, 53 odsto povećalo broj zaposlenih i kreiralo 733 nova radna mesta, dok je 42 odsto preduzeća zabeležilo povećanje izvoza, dodaje se u saopštenju.

Povećanje produktivnosti ostvarilo je 53 odsto preduzeća. Od svih preduzeća koja su uz podršku programa uvela standarde, više od 50 odsto njih se već sertifikovalo.

Pored toga, 72 preduzeća i 48 konsultanata je prošlo obuku i treninge iz različitih poslovnih oblasti čime su unapredili svoja znanja i veštine, ističe se u saopšenju.

Putem programa "EU za Srbiju - EBRD saveti za mala preduzeća", koji je realizovan od 2019. do 2022. godine, srpskim preduzećima bio je omogućen pristup širokom spektru konsultantskih usluga, uključujući digitalizaciju, energetsku efikasnost, implementaciju standarda, unapređenje marketinga, procesa i organizacije, finansijsku analizu, izradu biznis planova.

Velika pogodnost programa bila je i finansiranje troškova projekata bespovratnim sredstvima koje je obezbedila Evropska unija, što je preduzećima projekte učinilo dosta pristupačnijim, saopštio je EBRD.

Za nastavak podrške srpskim preduzećima, Evropska unija je za ovaj program obezbedila dodatna 2,2 miliona evra, što sada ukupno iznosi 14 miliona evra. (kraj) vbr/ivt/bdr

Share: