Političke ocene

13:34 16. 12. 2022. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - Mnoge ocene Evropskog parlamenta i Evropske komisije o korupciji u Srbiji su političke prirode, zbog čega nisu reper po kome treba da se ponašamo, izjavio je danas poslanik Srpske napredne stranke Veroljub Arsić na sednici parlamentarnog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, čiji je predsednik.

Na sednici je razmatran izveštaj o radu Agencije za sprečavanje korupcije, čiji je direktor Dragan Sikimić kao jednog od najznačajnijih partnera institucije na čijem je čelu naveo Evropsku uniju, uz Američku agenciju za međunarodni razvoj, Misiju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Beogradu, ambasadu SAD i Međunarodnu fondaciju za izborne sisteme.

Sikimić je rekao da je Agencija prošle godine raspolagala budžetom od skoro 300 miliona dinara, čije su dve trećine potrošene na plate zaposlenih.

U uslovima pandemije virusa korona, cilj nam je bilo očuvanje zdravlja zaposlenih, uz izvršenje svih redovnih zadataka, izjavio je Sikimić, naglasivši da su napori bili usmereni i na modernizaciju i digitalizaciju Agencije.

Poslanik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović je ocenio da u izveštaju, podnetom parlamentu pre više od osam meseci, nije navedeno ništa o radu Agencije, uz tvrdnju da ta institucija nije uticala na smanjenje korupcije.

Od svih funkcionera u Srbiji, samo sam ja bio predmet istrage o funkcionerskoj kampanji, jer sam se slikao na bazenu, rekao je Zelenović.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić je izjavio da delovanje Agencije može dobiti samo negativnu ocenu, što potvrđuju i poruke iz međunarodnih institucija.

Korupcija je u Srbiji dostigla sistemske razmere, što bi trebalo da prvi uočite vi u Agenciji, a ne građani. Kao da ne vidite šta se dešava, poručio je Aleksić.

On je rekao da nema ništa protiv toga što mu je Agencija proveravala prihode, ali je postavio pitanje ko je među funkcionerima na vlasti prošao takvu kontrolu i dodao da je podvrgnut proveri pošto je naveo da je Sikimić posećivao farmu Jovanjica, čijem se vlasniku Predragu Koluviji sudi zbog uzgajanja marihuane.

Srbiji je Agencija više nego potrebna, ali ta institucija nema rezultate, jer niko nije snosio konsekvence zbog korupcije, izjavio je Aleksić.

Sikimić je rekao da Agencija za sprečavanje korupcije radi po Ustavu i zakonu, bez diskriminacije.

Svake godine se donosi svima dostupan plan provera, a poslanici su kategorija koja je najčešće proveravana. Plan provera podrazumeva metodologiju razvijenu u saradnji sa međunarodnom zajednicom, naveo je Sikimić.

Agencija nije nikada negirala problem korupcije u Srbiji, izjavio je Sikimić, uz ocenu da je "percepcija korupcije" sporna pojava.

To je kao subjektivni osećaj u meteorologiji, zbog čega se otvara prostor za velike manipulacije, rekao je Sikimić.

Parlamentarni odbor je većinom glasova prihvatio izveštaj o radu Agencije za prošlu godinu. (kraj) dar/drp/dj

Share: