Predstavljen Evropski dnevnik

18:19 21. 12. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Šef Delegacije Evropske unije (EU) Emanuele Žiofre ocenio je danas da je EU politička tvorevina, prostor sloboda, prosperiteta i, uprkos krizama i nesavršenostima, ostaje vrlo privlačan projekat.

Žiofre je, na predstavljanju Evropskog dnevnika maturantima Zemunske gimnazije, rekao da o privlačnosti EU govori da su u junu 2022. godine tri države - Ukrajina, Gruzija i Moldavija podnele zahtev za članstvo u EU.

Unija se menja i oblikuje pod uticajem kriza, rekao je on.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević istakla je da EU nije samo institucionalna struktura, već i evropsko okruženje sa kojim delimo vrednosti.

Treba da razbijemo predrasude da smo drugačiji, da ćemo se teško uklopiti u standarde, a sve to nije tačno. Naše posebnosti, različitosti biće bolje zaštićene, nego kada nismo u EU, rekla je Miščević.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da Srbija na svaki način pripada toj velikoj porodici evropskih naroda.

Važno je da sprovodimo reforme zbog nas, a ne EU, rekao je Ružić i pomenuo neke od projekata koje Ministarstvo sprovodi u saradnji sa EU.

Govoreći o državnoj maturi, Ružić je rekao da se projekat sprovodi četiri godine, uz ekspertsku i finansijsku podršku, uz uverene da će biti uvedena u sistem kako je zakonom i predviđeno.

Ružić je pomenuo i projekat Erazmus plus, čiji je Srbija deo od 2019. godine, iako nije država članica EU. (kraj) vip/ivt/bdr

Share: