Bezuslovno smiriti situaciju

16:15 28. 12. 2022. FoNet | Darko Radović

BEOGRAD - Evropska unija i SAD zabrinute su zbog nastavka tenzija na severu Kosova i pozivaju sve strane da budu maksimalno uzdržane, da hitno preduzmu mere za bezuslovno smirivanje situacije i da se uzdrže od provokacija, pretnji i zastrašivanja.

U zajedničkom saopštenju za javnost, EU i SAD navode da rad s predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom Aljbinom Kurtijem na pronalaženju političkog rešenja kako bi se smirile tenzije i napravili dogovori o daljim koracima u interesu stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta svih lokalnih zajednica.

"Pozdravljamo uveravanja rukovodstva Kosova da ne postoje spiskovi Srba sa Kosova za hapšenje ili procesuiranje zbog mirnih protesta/barikada. Istovremeno, vladavina prava se mora poštovati, a svaki oblik nasilja je neprihvatljiv i neće se tolerisati", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će SAD podržati EU i rad njene Misije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks), a što posebno uključuje garancije za pravično suđenje, kao i zaštitu i jednak tretman pripadnika nevećinskih zajednica na Kosovu.

U saopštenju se izražava i očekivanje da se "Kosovo i Srbija vrate stvaranju okruženja pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svojih građana, i ističe da se sve obaveze dogovorene u Dijalogu moraju u potpunosti sprovesti bez odlaganja. (kraj) dar/dpv

Share: