Bilčik i Nemec u Beogradu

12:43 17. 01. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Poslanici Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik i Matjaž Nemec boraviće u dvodnevnoj poseti Srbiji od 26. januara, čime će početi nova runda dijaloga vlasti i opozicije u Skupštini Srbije, kojim posreduje Evropski parlament.

Kako prenosi portal Juropijan vestern Balkans (EWB), ta faza posredovanja Evropskog parlamenta podrazumeva pripremu za uspostavljanje procesa olakšavanja dijaloga unutar parlamenta.

Tačna agenda susreta još nije poznata, a očekuje se da će poslanici Evropskog parlamenta pored posete Narodnoj skupštini i sastanka sa skupštinskim rukovodstvom, kao i šefovima svih poslaničkih grupa, imati sastanke i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević.

Dvojica evroparlamentaraca tokom posete razgovaraće i sa organizacijama civilnog društva koje se bave demokratskim procesima i evropskim integracijama, kao i ambasadorima država članica EU u Srbiji.

Vladimir Bilčik izvestilac je Evropskog parlamenta za Srbiju i poslanik Evropske narodne partije (EPP), dok je Matjaž Nemec, poslanik iz redova Socijalista i demokrata (S&D), na tom mestu zamenio Tanju Fajon u maju prošle godine.

U dijalog vlasti i opozicije uz posredstvo EP savetodavno će biti i dalje uključen bivši evroparlamentarac Knut Flekenštajn.

Bivši poslanik Evropskog parlamenta i ministar spoljnih poslova Slovačke Eduard Kukan, koji je takođe savetodavno učestvovao u prethodnim rundama međupartijskog dijaloga, umro je u februaru prošle godine. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: