Dogovor u narednim nedeljama?

15:54 18. 01. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Dogovor Beograda i Prištine bi mogao da se postigne za nekoliko nedelja ili meseci, to je realno, ali je potrebno međusobno razumevanje i posvećenost rešavanju problema, izjavio je danas za Juronjuz Srbija poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik.

Sada vidimo da su Beograd i Priština poprilično udaljeni. Videli smo neki napredak prošle godine kada su u pitanju lične karte, ali videli smo i brojne različitosti – polarizovanu retoriku, nasilje za pravoslavno Badnje veče koje je potencijalno moglo da dovede do ozbiljne tragedije, predočio je Bilčik.

Postoje pitanja iz prošlosti koja moraju da reše obe strane, naveo je on i dodao da se od Prištine očekuje da nađe rešenje za obećanje u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština.

To je deo obećanja i niko od toga neće odustati. Postoje i brojni problemi i delovi slagalice koje Beograd mora da popuni i nema lakih rešenja, ocenio je Bilčik.

Na kraju, to mora da bude dogovor, kompromis, ali i nešto što bi Srbiji moglo da pomogne da ide mnogo odlučnije na putu ka Evropskoj uniji. To nije jedina stvar koju Srbija mora da uradi, pomenuo sam tri ključne stvari. Zabrinut sam zbog teške retorike i polarizacije po pitanju te teme u Prištini, ali iskreno i u Srbiji, predočio je Bilčik.

Bilčik je rekao da, kada prati srpske medije, primećuje koliko ima uvredljivog govora.

Da ponovim još jednom – voz proširenja se kreće. Želimo da Srbija bude na početku tog voza, u ovom trenutku nije tamo. No, postoji potencijal da bude, ali političari u Beogradu moraju da donesu neke važne odluke, ukazao je on.

Daleko smo od toga da Kosovo uđe u Evropsku uniju, ali to kreira prostor da se dijalog nastavi. Bez normalizacije tih odnosa, mislim da je teško da se govori o evropskoj budućnosti većine regiona, naveo je on.

Moram otvoreno da kažem, vlasti u Prištini rade sa nama vrlo odlučno po pitanju usaglašavanja pozicija prema ruskoj brutalnoj agresiji i to je nešto što očekujemo i od Beograda, zaključio je Bilčik. (kraj) dar/ivt/dj

Share: