Pravosuđu nova zgrada

18:09 26. 01. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

NOVI SAD - Nova zgrada pravosudnih organa u Novom Sadu je samo jedna u nizu investicija kojim Ministarstvo pravde nastoji da unapredi uslove za rad sudija, javnih tužilaca i zaposlenih u pravosudnim organima, kako bi se građanima omogućio lakši, brži i efikasniji prisup pravdi, izjavila je danas ministarka pravde Maja Popović.

Prilikom obilaska gradilišta zgrade pravosudnih organa sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom i gradonačelnikom Novog Sada Milanom Đurićem, Popović je navela da će u tu biti smeštena krivična odeljenja Osnovnog i Višeg suda u Novom Sadu.

Drago mi je što imamo priliku da još jednom budemo svedoci aktivnosti koje Ministarstvo pravde sprovodi u cilju unapređenja rada našeg pravosuđa, uz podršku partnera iz Delegacije Evropske unije u Srbiji i Novog Sada, rekla je Popović, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Ona je istakla da su uloženi veliki napori da se novi objekat, površine preko 10.000 kvadratnih metara, koji čine dve podrumske etaže, suteren, prizemlje i šest spratova, uklopi u postojeći ambijent, uz maksimalno očuvanje zelenih površina.

Prema njenim rečima, zgrada pravosudnih organa gradi se u skladu sa najvišim evropskim standardima, prema takozvanom "modelu tužilaštava" projektovanom uz podršku Evropske unije, kroz Program IPA 2017.

Žiofre je ukazao da je za funkcionisanje pravosudnog sistema neophodno da postoji odgovarajuća infrastruktura za efikasno obavljanje delatnosti.

To je razlog zbog koga smo podržali sanaciju i izgradnju pravosudne infrastrukture širom zemlje, uključujući i zgradu Palate pravde u Beogradu, rekao je Žiofre i dodao da će zgrada suda u Novom Sadu omogućiti pristup osobama sa invaliditetom i ponuditi poseban, zaštićeniji ulaz za svedoke i žrtve, što pozitivno utiče na pristup pravdi, kako u fizičkom, tako i u širem smislu.

Investiranje u objekte sudova i tužilaštva je strateško ulaganje koje ide ruku pod ruku sa drugim dodatnim vidovima podrške EU reformama pravosudnog sistema i široj oblasti vladavine prava. Efikasno, nezavisno i odgovorno pravosuđe je ključno za put Srbije ka EU, ali je od suštinskog značaja i za bolje obezbeđivanje pravde građanima i privredni, kazao je Žiofre. (kraj) is/dpv

Share: