Tri pitanja za napredak ka EU

22:01 30. 01. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Član Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju Vladimir Bičik izjavio je danas da napredak Srbije ka Evropskoj uniji definišu tri pitanja - normalizacija odnosa između Beograda i Prištine, reforme u društvu i usklađivanje spoljne politike Srbije sa politikom Evropske unije.

Bilčik je za Radio-televiziju Vojvodine (RTV) rekao da je Srbija odlučila da ide ka Evropskoj uniji i naglasio da njegov izveštaj o napretku ima jaču snagu nego rezolucija Evropskog parlamenta koja je konstatovala da Beograd još nije usaglasio spoljnu politiku sa politikom Brisela i još nisu uvedene sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini.

On je naveo da do maja ili juna, za kada je zakazana sledeće poseta evroparlamentaraca, ima dosta posla i da treba otkloniti sve ono što nije dobro u radu srpskog parlamenta i odnosa među srpskim strankama jer je želja Evropskog parlamenta da radi zajedno sa skupštinom Srbije.

"Mi nismo došli da naređujemo ovo ili ono već želimo i hoćemo da slušamo i da se dogovaramo i razgovaramo o onim pitanjima koja najviše opterećuju rad parlamenta", rekao je Bilčik.

Odgovarajući na pitanje, mogu li eventualni izbori u Srbiji nešto da poremete u njihovom planu, Bilčik je ukazao da sem glasina nije čuo ništa ozbiljno o tome i da do promena u radu ne može doći preko noći. (kraj) vip/bdr

Share: