Dve primedbe EU

18:25 08. 02. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

PRIŠTINA - Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi rekao je danas da je Evropska unija imala primedbe na dva od šest uslova koje je za formiranje Zajednice srpskih opština izneo premijer Aljbin Kurti, ali nije naveo na koje se uslove misli, dodavši da bi to trebalo da kaže evropski predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak, prenosi Gazeta ekspres.

"Šest uslova koje je Kurti izneo su zapravo preduslovi koji pokazuju da može da se razgovara o naprednom mehanizmu za zaštitu manjinskih prava, na šta je EU imala dva komentara, a na šta se oni odnose možete da pitate Lajčaka kada dođe u Prištinu“, rekao je Bisljimi novinarima.

Bisljimi je istakao i da evropski plan za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije "de fakto" znači priznanje dve države, prenosi Koha.

On je na konferenciji za novinare kazao da je Kurti na poslednjem sastanku sa Lajčakom razgovarao samo o aktuelnom evropskom predlogu, a ne i o prethodnim sporazumima postignutim u dijalogu.

"Platforma prikazuje samo principe, dok o svemu u vezi sa njenom implementacijom treba da razgovaraju dve strane u Briselu kao o implementacionom aneksu. Francusko-nemački plan je osnovni okvir, koji podrazumeva de fakto priznanje dve države, a u Briselu će se razgovarati o redosledu koraka, odnosno koji sporazumi više nisu važni, koje bi trebalo modifikovati, a koje treba primeniti i kako ih implementirati”, rekao je Bisljimi, prenosi Kosovo onlajn. (kraj) is/bdr

Share: