Mekši stav petorke EU?

14:01 11. 02. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Prihvatanje evropskog predloga moglo bi da omekša stav onih država članica Evropske unije (EU) koje ne priznaju nezavisnost Kosova, ocenio je docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić, dok direktor istraživanja u ISAC fondu Igor Novaković smatra da eventualni sporazum neće imati presudnog uticaja na te članice EU.

Za Prištinu je ključan proces ulaska u EU i NATO, a to zavisi od pet država članica EU koje nisu priznale Kosovo, svaka isključivo zbog sopstvenih razloga. Tako da je pitanje da li će sam sporazum biti dovoljan za njih, rekao je Novaković za Juropijan vestern Balkans (EWB).

Za razliku od Novakovića, Surlić smatra da bi prihvatanje evropskog predloga moglo da omekša stav pet članica EU.

Ne mislim da bi potpisivanje francusko-nemačkog predloga automatski dovelo do formalnog priznanja nezavisnosti Kosova od "nepriznavača", ali bi sudeći po formulacijama koje su iznete potpisivanje dokumenta moglo da vodi ka mekšem stavu ovih zemalja u pogledu članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, objasnio je Surlić za EWB.

Važan aspekt pravnih posledica sporazuma, ako bude zaključen u sadašnjoj formi zasnovanoj na datom predlogu, jeste mogućnost da se tumači kao indirektno, de fakto priznanje Kosova.

Rasprostranjeno je mišljenje da je nemačko-nemački sporazum vrsta implicitnog, odnosno "priznanja bez priznanja, prenosi portal.

Novaković smatra da se eventualni sporazum, koji je po svoj prilici zamišljen kao prethodnica većeg sporazuma o normalizaciji koji sledi, ne bi mogao tako posmatrati, ali da bi omogućio nesmetanu saradnju i deeskalaciju.

Suštinski, Srbija bi priznala posebnu pravnu samosvojnost Kosova i obavezala bi se na određenu političku i međunarodnu uzdržanost, ali postoje pravni načini da se odluka "upakuje", a Beograd ostane pri prethodnim stavovima, rekao je Novaković. (kraj) vbr/ivt/dpv

Share: