Snažno pravosuđe

10:50 21. 02. 2023. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - Za vladavinu prava je potrebno snažno i nezavisno pravosuđe, a reforma pravosudnog sistema je ključna za građane Srbije i predstavlja korak napred u procesu evropskih integracija, izjavio je danas šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Emanuele Žiofre na konferenciji "Podrška sprovođenju reforme pravosuđa u Srbiji".

Žiofre je naveo da, prema novim rešenjima, sudije i tužioce u Srbiji više neće birati parlament, čime se smanjuje opasnost uticaja politike na pravosudi sistem, dok istovremeo visoki saveti sudstva i tužilaštva dobijaju veću autonomiju.

Mnogo toga je potrebno još uraditi, a svaki zakon je efikasan u skladu sa stepenom njegovog sprovođenja, rekao je Žiofre.

On je izjavio da uspešnost evropskog puta Srbije zavisi i od slobode medija i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Žiofre je naveo da je EU predvidela da sa 30 miliona evra pruži podršku pravnom sistemu Srbije.

Ta podrška je direktno povezana sa primenom zakona, izjavio je Žiofre.

Ministarka pravde Srbije Maja Popović je rekla da će, zahvaljujući reformskim rešenjima, svaki građanin moći brzo, lako i u razumnom roku da ostvari i zaštiti svoja prava pred pravosuđem lišenim političkog uticaja.

Akteri smo tektonskih promena u pravosuđu, čiji je cilj jačanje vladavine prava i pravne sigurnosti, kroz uspostavljanje nezavisnog sudstva i samostaknog tužilaštva, izjavila je Maja Popović.

Prema njenim rečima, neophodno je da visoki saveti sudstva i tužilaštva budu ojačani i preuzmu vodeće uloge u upravljanju pravosuđem, čime dobijaju i veću odgovornost.

Predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović je ocenila da je usvajajem novih zakona sudska vlast dobila značajnu osnovu za jačanje svoje nezavisnosti.

Sudska vlast tek sada dobija glavnu ulogu, izjavila je Jasmina Vasović, uz konstataciju da je primena ustavnih promena i zakona od ključne važnosti za jačanje nezavisnosti sudske grane vlasti.

Sudije su te koje primenjuju zakone i staraju se o zakonitosti. Podsetila bih nosioce sudske vlasti da ovlašćenje i poverenje koje smo dobili usvajanjem ovih zakona nose sa sobom ogroman teret odgovornosti, rekla je Jasmina Vasović. (kraj) vbr/drp/dj

Share: