Interesovanje za projekte EU

14:42 25. 02. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Ambasador Evropske unije pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju Stefan Klement i predstavnici Delegacije Evropske unije u Beogradu posetili su Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, interesujući se za projekte koje je finansijski podržala Evropska komisija, saopštio je danas Direktorat.

Klement je pohvalio napore Direktorata na unapređenju stanja u oblasti radijacione i nuklearne sigurnosti i bezbednosti, ističući da je to način na koji se podiže nivo radijacione i nuklearne sigurnosti i bezbednosti u čitavoj Evropi.

Direktor Direktorata Slađan Velinov upoznao Klementa sa radom i postignutim rezultatima te institucije, a ambasadora su posebno interesovali projekti koje je finansijski podržala Evropska komisija, poput aktivnosti koje su vezane za unapređenje sistema rane najave nuklearnog vanrednog događaja i uspostavljanje softverskog paketa JRODOS, navedeno je u saopštenju.

Predstavnici Direktorata i Delegacije EU zajedno su posetili Muzej Nikole Tesle kao jedinstvenu instituciju nauke i kulture u Srbiji, a tokom posete Srbiji, Klement je boravio i na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu i održao predavanje za studente i profesore na temu nuklearne diplomatije, saopštio je Direktotrat. (kraj) vip/bdr

Share: