Od EU 600 miliona evra

13:15 28. 02. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji putovali su danas vozom od Beograda do Ripnja i u vagonu prisustvovali otpisivanju prve tranše investicionog granta za deonicu Beograd-Niš, u okviru finansijskog paketa Evropske unije za železnički Koridor 10.

Vučić je Varheljija pitao koliko će Evropljani dati para Srbiji, a onda je sam dodao da će to biti 600 miliona evra.


Sporazum su potpisali šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi i ministar građevinarstva Goran Vesić.

Izgradnjom brze pruge od Niša do Novog Sada putovaće se samo tri sata, a od Budimpešte do Niša za oko četiri i po sata, rekao je Vučić.

Sporazum koji je potpisan tiče se deonice Stalać - Đunis, duge 17,7 kilometara, a ranije je najavljeno da će se na pruzi Beograd - Niš, koja će biti nastavak na brzu prugu do Budimpešte, vozovi kretati brzinom od 200 kilometara na čas.

Izgradnja je planirana u tri etape: Beograd - Velika Plana, Velika Plana - Paraćin, Paraćin - Niš.

Evropska unija će obezbediti finansijski paket od 2,2 milijarde evra: kroz kredit EIB 1,1 milijardu evra, EBRD 550 miliona, a donacija EU je 598 miliona evra, a čega je do sada odobreno 265 miliona. (kraj) vip/ivt/dj

Share: