Nepovratno 600 miliona evra

14:01 28. 02. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Evropski komesar Oliver Varhelji ocenio je da je danas značajan dan za region i Srbiju jer je potpisan veliki razvojni projekat izgradnje pruge do Niša, za šta je EU dala 600 miliona evra nepovratne pomoći.

Putovali smo vozom, ambasadori država članica EU su putovali sa nama i izabrali smo ovaj projekt, jer on može da promeni realnost na terenu za građane Srbije, juga Srbije i time celokupnog regiona, rekao je Varhelji na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsendikom Srbije Aleksandrom Vučićem na stanici Prokop.

Taj projekat će doneti nova radna mesta, ulaganja u oblastima koje su najprotrebnije na jugu Srbije, rekao je Varhelji i ocenio da će moderna pruga, sa brzinom voza i do 200 kilometara, smanjiti vreme putvanaj roba i ljudi.

Varhelji je podsetio da je ovaj projekat deo Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan kojim se pokušava mobilisati jedna trećina rasta BDP regiona ili 30 milijardi evra.

Pored podrške u sektoru energetike, rekao je Varhelji sada ulažemo u saobraćaj da bi se dobio novi zamah u razvoju.

Varhelji je podsetio i da je Srbija dobila direktnu podršku u budžet od 150 miliona evra kako bi se ublažili efekti energetske krize u Srbiji.

Ima još dosta posla kako bismo Zapadni Balkan pretvorili u eneretsku ulaznu tačku za Evropu. Uz gas i struju, ovo će biti važan novi razovoj i za EU. Mi ulažemo u elektromreže i za kraj godine smo odobrili novi projekte u hidrosektoru i energiji vetra, rekao je Varhelji.

Prema njegovim rečima, EU je spremna da finansira novi energetski terminal na Jadranskom moru za zemlje Zapadnog Balkana i čekamo partnere iz regiona gde da postavimo taj terminal.

To su sve dobre vesti i nadam se da ćemo ojačati svoje prisustvo i naš savez, jer mi smo saveznici, prijatelji, rekao je evropski komesar.

Varhelji i Vučić su se, pre obraćanja medijima, provozali vozom od Beograda do Ripnja i u vagonu prisustvovali otpisivanju prve tranše investicionog granta za deonicu Beograd-Niš, u okviru finansijskog paketa Evropske unije za železnički Koridor 10.

Sporazum su potpisali šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Alesandro Bragonci i ministar građevinarstva Goran Vesić.

Sporazum koji je potpisan tiče se deonice Stalać - Đunis, duge 17,7 kilometara, a ranije je najavljeno da će se na pruzi Beograd - Niš, koja će biti nastavak na brzu prugu do Budimpešte, vozovi kretati brzinom od 200 kilometara na čas.

Izgradnja je planirana u tri etape: Beograd - Velika Plana, Velika Plana - Paraćin, Paraćin - Niš.

Evropska unija će obezbediti finansijski paket od 2,2 milijarde evra: kroz kredit EIB 1,1 milijardu evra, EBRD 550 miliona, a donacija EU je 598 miliona evra, a čega je do sada odobreno 265 miliona. (kraj) ivt/dj

Share: